Britanski premijer ponovo protiv referenduma o nezavisnosti Škotske 1Foto: EPA-EFE/ JULIAN SIMMONDS POOL

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je danas protivljenje održavanju novog referenduma o nezavisnosti Škotske, što gorljivo priželjkuje šefica škotske vlade, koja želi da se Škotska, nekada nezavisna, pridruži Evropskoj uniji.

„Po mom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu naročito srećni događaji“, rekao je Boris Džonson za BBC, aludirajući na duboke podele izazvane referendumom o Bregzitu 2016. godine, na kojem je njehov tabor osvojio 52 odsto glasova.

Po tom konzervativnom lideru, referendumi bi trebalo da budu dozvoljeni samo „jednom u generaciji“.

Škotska premijerka Nikola Sturdžen izjavila je u subotu da se nada da će Škotska steći nezavisnost i da će moći da se „pridruži“ Evropskoj uniji, ističući da je Bregzit sproveden protiv želje Škota.

Dok su Britanci 2016. ukupno glasali s 51,9 odsto za Bregzit, Škoti su bili 62 odsto protiv napuštanja Evropske unije.

Premijerka Sturdžen ponovo se založila za referendum o nezavisnosti Škotske, iako je njena strana koja se za to zalagala izgubila 2014. godine, kada je 55 odsto Škota reklo „Ne!“ nezavisnosti.

Po najnovijoj anketi koju je sredinom decembra sproveo institut „Savanta ComRes“ za list „The Scotsman“, 58 odsto Škota podržava izlazak iz Velike Britanije.

Ali odluka o održavanju takvog referenduma počiva na britanskom premijeru Borisu Džonsonu koji to odlučno odbija. Ipak, velika pobeda stranke SNP škotske premijerke na lokalnim izborima u maju povećala bi pritisak na London da pristane na nov referendum.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Britanski premijer ponovo protiv referenduma o nezavisnosti Škotske”

  1. Pa šta će drugo jadnik. Ako ode Škotska, pa onda Wels ostaće on premijer Londona i okolnih sela. Tako će i Vučić čim proda Kosovo i Metohiju da bude samo Beogradski paša. Koliko ja znam iz istorije malo ih je ostarilo uglavnom ih je neko odsekao glave. Šta će se od istorije 9onavljati u sličnim situacijama videćemo.

  2. E Dzonsone,bice referenduma i mislim ne samo u Skotskoj. Severna Irska isto misli koliko sam upoznat. Navijam Edinburg i Belfast.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.