Britanski stručnjak: Vakcinisani mogu da prenose infekciju korona virusom 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Britanski vodeći epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je da osobe koje su primile vakcinu protiv kovida 19 mogu da prenesu infekciju i trebalo bi da nastave da poštuju pravila zaključavanja.

Van-Tam koji je i zamenik ministra zdravlja Velike Britanije naglasio je da naučnici „još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje (zaraze)“, preneo je Bi-Bi Si.

On je rekao da vakcina daje „nadu“, ali da stopa zaraze mora brzo da počne da opada.

Ministar zdravlja Velike Britanije rekao je da je 75 odsto građana starijih od 80 godina primilo prvu dozu vakcine.

Za kompletan proces vakcinacije potrebne su dve doze vakcina Fajzer-Biontek i Okford-AstraZeneka, a broj vakcinisanih do sada pokazuje one koji su primili samo prvu dozu.

Profesor Van-Tam je rekao je da „nijedna vakcina nikada nije bila“ 100 odsto efikasna, tako da nema zagarantovane zaštite.

On je naveo da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba.

„Čak i kada primite obe doze vakcine, možda ćete i dalje preneti kovid-19 nekom drugom i lanci prenosa će se nastaviti“, rekao je Van-Tam.

On je upozorio građane da se pridržavaju mera i posle vakcinacije kako ne bi izlagali rizicima druge ljude koji čekaju da prime svoju dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari