Asanž može da bude izručen SAD 1foto EPA-EFE/ANDY RAIN

Američke vlasti pobedile su u pokušaju da ponište odluku britanskog sudije da Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, ne treba da bude izručen da bi se suočio sa optužbama u Sjedinjenim Državama, na osnovu uveravanja datih o njegovom lečenju tamo, prenosi Si En En.

Oduka dvojice viših sudija poništava odluku britanskog sudije, donate u januaru, da bi odobravanje zahteva SAD za izručenje Asanža bilo “opresivno”, zbog njegovog mentalnog zdravlja.

Sudija Vanesa Barajzer tada je smatrala da bi „specijalne administrativne mere” u kojima bi Asanž najverovatnije bio zadržan, imale ozbiljan negativan uticaj na njegovo mentalno zdravlje.

Prema sudskim dokumentima, SAD su dobile žalbu za izručenje Asanža zbog „četiri uveravanja“ poslata u diplomatskoj noti u februaru ove godine.

Prema ovim uveravanjima, Asanž ne bi bio predmet „posebnih administrativnih mera“, niti bi bio držan u zatvoru maksimalnog obezbeđenja pre ili posle suđenja. Pored toga, SAD bi „pristale“ na zahtev Asanža da bude prebačen u Australiju na izdržavanje kazne, ukoliko bude osuđen. Takođe, u uveravanjima se navodi i da dok je u pritvoru u SAD, Asanž će dobiti „odgovarajući klinički i psihološki tretman“.

Prema navodima u sudskim dokumentima, više sudije koje su razmatrale žalbu bile su zadovoljne jer su ova uveravanja odgovorila na zabrinutost zbog koje je sudija donela odluku u januaru.

Sudije su naredile da se predmet sada vrati Magistratskom sudu u Vestminsteru, uz naređenje da okružni sudija pošalje slučaj ministru unutrašnjih poslova Ujedinjenog Кraljevstva, koji će odlučiti da li Asanž treba da bude izručen SAD.

Asanž na ovu odluku može da se žali i zatraži mišljenje Vrhovnog suda Ujedinjenog Кraljevstva. Ovaj pedesetogodišnji Australijanac je u pritvoru od aprila 2019. godine, kada je osuđen na 50 nedelja iza rešetaka. Određen mu je pritvor do ishoda odluke Višeg suda zbog zabrinutosti da će pobeći, piše Dojčevele.

Asanžova verenica Stela Moris kritikovala je presudu Višeg suda kao „tešku grešku pravde“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Vikiliks Tviter nalogu.

Asanž je u Sjedinjenim Državama optužen po Zakonu o špijunaži zbog svoje uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih depeša. On je tražen u SAD po 18 krivičnih prijava nakon što je Vikiliks objavio hiljade poverljivih dosijea i diplomatskih depeša 2010. Trenutno se nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 175 godina zatvora.
Asanž je uhapšen u aprilu 2019. godine, kada su britanske vlasti ušle u ambasadu Ekvadora, gde je bio skriven sedam godina i odvele ga u pritvor na osnovu američkog naloga za ekstradiciju.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.