Broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji prošle nedelje veći za 30 odsto 1Foto: Mufid Majnun

Prema današnjim podacima, broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji porastao je tokom protekle nedelje za više od 30 odsto, u najvećoj meri zbog širenja vrlo zarazne varijante omikron. 

Podaci britanske Službe za nacionalnu statistiku pokazuju da se u Britaniji prošle nedelje korona virusom zarazilo više od tri miliona ljudi, ali to nije bilo praćeno povećanjem broja bolničkih prijema. Broj umrlih od bolesti kovid-19 u istom periodu blago je opao.

Britanski zvaničnici saopštili su da je najnoviji talas infekcija verovatno izazvan podvarijantama BA.4. i BA.5. soja omikron.

Taj soj korona virusa izaziva blažu bolest od prethodnih sojeva, ali naučnici smatraju da njegov uticaj ne treba potceniti.

„Konstantno bombardovanje talasima (zaraze) koje vidimo ima klinički uticaj koji ne treba potceniti“, ocenio je vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Lidsu Stiven Grifin.

Bivši zamenik glavnog savetnika britanske vlade za zdravstvo Džonatan Van-Tam rekao je da je kovid-19 sada „mnogo, mnogo, mnogo bliži sezonskom gripu“ nego kad se prvi put pojavio. On je dodao da bi stručnjaci ipak trebalo da paze na bilo koji znak da virus izaziva težu bolest.

Svetska zdravstvena organizacija UN saopštila je ove nedelje da se broj novih slučajeva zaraze korona virusom povećava u više od 100 zemalja u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.