Broj novozaraženih korona virusom nastavio da opada u svetu, izuzev u dva regiona 1Foto: FoNet/AP

Broj novih infekcija korona virusom nastavio je da opada širom sveta, izuzev u Severnoj i Južnoj Americi i Africi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

U novom nedeljnom izveštaju objavljenom sinoć, ta zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navela je da je u svetu prijavljeno 3,5 miliona novozaraženih, što predstavlja pad od 12 odsto, i više od 25.000 smrtnih ishoda, što je 25 odsto manje nego nedelju dana ranije.

Opadajući trend u broju prijavljenih novih infekcija počeo je u martu, iako su mnoge zemlje ukinule masovno testiranje i nadzor, zbog čega je veoma teško izneti tačnu procenu broja novozaraženih.

SZO navodi da je povećanje broja novozaraženih primećeno jedino u Severnoj i Južnoj Americi, 14 odsto, i u Africi, 12 odsto.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je ove nedelje da visok procenat osoba sa imunitetom sprečava skok broja hospitalizovanih i smrtnih ishoda, ali je dodao da „to nije garantovano“ u mestima sa niskom stopom vakcinisanih. U siromašnijim zemljama je svega oko 16 odsto ljudi vakcinisano protiv korona virsua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.