Brzi internet u svakom selu u Sloveniji 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Svako selo u Sloveniji dobiće pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 Mbit/sekundi, a pravo će početi da se ostvaruje od kraja juna ove godine, objavila je u utorak slovenačka državna Agencija za telekomunikacione usluge (AKOS).

Reč je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu „univerzalnih“ komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim konačnim korisnicima.

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Univerzalna komunikacijska usluga predstavlja minimalnu korpu komunikacionih usluga koja mora biti pristupačna svim korisnicima u svakom delu zemlje, piše mariborski dnevni list Večer.

Procenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo, oko 4.600 domaćinstava, na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa.

Slovenija će odlukom AKOS postati šesta država u Evropi koja pravo na internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo, navodi mariborski list.