To je rekao slovenački premijer Miro Cerar, koji je najavio i mogućnost zatvaranja granice ako to isto uradi Austrija, piše danas mariborska Večer.

„Moja je dužnost, briga o bezbednosti naših ljudi i zaštita Šhengenske granice, a to i radimo. Ako bi Austrija zatvorila svoju granicu, isto ćemo morati uraditi i mi, kako ne bismo postali džep u kojem bi se zaustavile izbeglice“, rekao je Cerar.

On je dodao da njegova vlada deluje proaktivno kako do toga ne bi došlo, a u pripremi je i zakon koji bi ograničio pravo na dobijanje azila.

Na pitanje koliko je opasnost od novog izbegličkog talasa realna, Cerar je priznao da je broj izbeglica u Sloveniji vrlo mali, ali da se postojeći kapaciteti za migrante ipak pune, a lokalne zajednice protestuju ako vlada želi da otvori nove.

„Na rubu Evrope su milioni migranata, desetine milona čekaju u Africi, odakle ih u Evropu prebacuju kriminalne mreže“, rekao je Cerar i dodao da treba biti oprezan i pre nego što dođe do izbegličkih kolona i velikih pritisaka na spoljne granice u jeku krize 2015.