Miro Cerar Foto: EPA-EFFE/ANDREW GOMBERT (arhiva)

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar, budući ministar spoljnih poslova u novoj koalicijskoj vladi Marjana Šarca, kazao je u utorak pred parlamentom da će se i kao ministar zauzimati za kontinuitet spoljne politike, pa i kada je reč o graničnom sporu s Hrvatskom za koji smatra da je rešen arbitražnom odlukom.

Cerar je utvrdio da niti nova slovenska vlada neće odstupiti od stajališta da Hrvatska mora primeniti arbitražnu odluku.

„Mi od svojih stajališta nećemo odstupati“, kazao je Cerar na saslušanju pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku gde je održao izlaganje kao kandidat za novog šefa diplomatije te odgovarao na zastupnička pitanja, kako prenosi Hina.

Međutim, dodao je da se zauzima za dobrosusedske odnose sa svim susednim državama, pa tako i s Hrvatskom s kojom dopušta i dijalog, ali ne o meritumu arbitražne odluke koju treba primeniti.

„Slovenija je svoje obaveze iz arbitražnog sporazuma ispunila i započela s implementacijom arbitražne presude, a Hrvatska to nije učinila“, kazao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska nepriznavanjem i neprovođenjem arbitražne odluke, koju Slovenija smatra definitivnim rešenjem graničnog pitanja, krši međunarodno pravo, a po uverenju Slovenije i evropsko pravo, zbog čega ju je njegova vlada pred kraj svog mandata tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Po njegovim rečima, čak i ako sud u Luksemburgu odbije slovensku tužbu, to neće dovesti u pitanje valjanost arbitražne presude.

Cerar je kazao kako bi bio vrlo zadovoljan kada bi Hrvatska donela odluku da prizna i primeni arbitražnu presudu i pre nego što sud EU-a odluči o pitanju poštovanja evropskog prava, te da ne isključuje moguće sastanke na ekspertnom novou s hrvatskom stranom.

Slovenija insistira na implementaciji arbitražnog rešenja, koje Hrvatska ne prihvata jer celi proces smatra kompromitiranim zbog čega se iz njega povukla te nudi bilateralne pregovore.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.