Foto: Marjana Stevanović

Članice EU, osim ove tri zemlje, su postigle pravno obavezujući dogovor u septembru 2015. da razmeste 160.000 izbeglice iz Italije i Grčke u druge zemlje unije.

Tri države koje Evropska komisija namerava da tuži sudu nisu prihvatile ukupno 10.000 izbeglica, kako je dogovoreno. Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog izbeglicu, dok je Češka prihvatila 12 ljudi.

Evropska komisija je saopštila da su te tri zemlje prekršile svoje zakonske obaveze, dodajući da nema naznaka da će dati doprinos primeni odluke o razmeštanju izbeglica po zemljama EU.

Dogovoreni plan razmeštanja izbeglica po zemljama EU nije sproveden do kraja i samo je oko 32.000 ljudi je preseljeno iz Italije i Grčke.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je izjavio da je sve učinjeno da se izbegne izlazak pred sud, dodajući da ove tri zemlje još uvek mogu to da spreče, ako prihvate izbeglice iz Grčke.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vasčikovski je izjavio da vlada te zemlje neće promenti stav o izbeglicama, podsećajući da se Poljska ne slaže sa odlukom od pre dve godine, dok je njegov češki kolega Andrej Babis izjavio da problem treba rešiti kroz pregovore.