Češki parlament zatražio od vlade da u NATO pokrene proterivanje ruskih diplomata 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Poslanički dom češkog parlamenta osudio je danas navodni napad ruskih agenata GRU na magacine municije u Vrbjeticama u Češkoj 2014. godine, složio se sa proterivanjem 18 ruskih diplomata i zatražio od vlade da pozove NATO na koordinirano proterivanje ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Češkom.

„Poslanički dom osuđuje terorističke napade specijalnih jedinica ruske vojne obaveštajne službe, organizovane na teritoriji Češke koji su doveli do nasilne smrti čeških građana, masivnog uništenja privatne imovine, uključujući tu i uništenje okoline magacina sa municijom“, stoji u rezoluciji koju je večeras usvojio donji dom parlamenta.
Eksplozije magacina sa municijom 16. oktobra i 3. decembra 2014. godine u Vrbjeticama na jugu Češke za koje češka istraga, policija i obaveštajne službe imaju osnovanu sumnju da su u njih umešani agenti ruske službe GRU poslanici su osudili kao neprihvatljivo narušavanje suvereniteta Češke, kršenje međunarodnog prava i nazvali ga činom neprijateljstva i agresije.

Poslanici su podržali proterivanje 18 ruskih diplomata iz ambasade u Pragu, onih za koje češke bezbednosne službe znaju da su agenti GRU i SVR koji su napustili Češku u nedelju.

Poslanici su takođe zatražili da se znatno smanji broj ruskih diplomata u Pragu, pošto ruska ambasada ima u Češkoj najviše diplomata i osoblja, duplo više nego američka.

Od Češke vlade poslanici zahtevaju da zatraži podršku od saveznika u Evropskoj uniji i NATO i eventualno koordinirano solidarno proterivanje ruskih diplomata, kao što su saveznici učinili u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom posle pokušaja trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine.

Češki premijer Andrej Babiš i vicepremijer Jan Hamaček obrazlažući odluku o proterivanju 18 ruskih diplomata navode da češka istraga eksplozija u Vrbjeticama ima dokaze za osnovanu sumnju, kako je kazao premijer, da su u to umešana upravo ista dvojica agenata GRU koje sumnjiče za napad na Skripalja u Solsberiju.

Vicepremijer i privremeno ministar spoljnih poslova Jan Hamaček pozvao je u Ministarstvo spoljnih poslova sutra popodne ruskog ambasadora da mu uruči novu protestnu notu i saopšti dalje mere koje će Češka preduzeti, pošto je odgovor Moskve na proterivanje 18 ruskih diplomata po oceni češke vlade neproprocionalan i neadekvatan.

Vicepremijer je još u ponedeljak kazao da je spreman i na to da se ambasade zatvore, što bi značilo kraj diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Na zahtev Češke NATO će o aferi oko ruske umešanosti u eksplozije municije u Vrbjeticama i eventualnoj solidarnoj akciji raspravljati u četvrtak, saopštio je češki ambasador pri NATO.

Rusija je danas upozorila da je spremna da nastavi da reguje na, kako je kazala portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, destruktivne korake Češke koji uništavaju odnose dve zemlje.

„Jako dobro znaju i moraju da prime k znanju da ćemo reagovati. Što više destruktivnih koraka preduzmu, to će ih više dobiti kao odgovor“, kazala je danas Zaharova ruskoj televiziji, preneli su češki mediji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.