Češkom i Poljskom hara soj omikron, ali češke bolnice i dalje prazne 1Foto:. EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI POLAND OUT

Češkom i Poljskom munjevito se širi soj virusa korona omikron i u ponedeljak je u Češkoj zabeleženo 20.270 novozaraženih, što je za oko 13.000 više nego pre nedelju dana, ali kovid-19 odeljenja tamošnjih bolnica i dalje se prazne.

Broj novozaraženih za ponedeljak u Češkoj je najviši od početka decembra prošle godine a već 80 odsto predstavljaju sada zaraženi omikronom, dok ih je prošle sedmice bilo oko 50 odsto u novootkrivanim slučajevima zaraze.

„Očekivali smo takav skokoviti rast. Cele ove nedelje očekujem porast i to po desetine hiljada novozaraženih dnevno. Ne zaboravimo da su ovo samo potvrdjeni slučajevi. Stvarni broj zaraženih u populaciji može da bude dva puta veći“ kazao je za nacionalni javni radio servis Radiožurnal direktor češkog Instituta za informacije i statistike u zdravstvu Ladislav Dušek.

Iako omikron hara Češkom, bolnice se i dalje prazne i u njima je trenutno 1.660 kovid-19 pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo i 800 obolelih više.

Smanjuje se i broj teških slučajeva na intenzivnoj nezi i respiratorima, trenutno ih je 307 a ne rastu ni brojevi preminulih, pošto ta crna statistika za ponedeljak beleži 11 mrtvih dok je u najgorim danima epidemije pre godinu dana bilo i preko 200 dnevno.

Od početka pandemije u Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, preminulo je 36.910 osoba zaraženih korona virusom.

U susednoj, oko četiri puta mnogoljudnijoj, Poljskoj za poslednja 24 časa zabeležena su 19.652 novozaražena korona virusom ali su zato danima brojevi mrtvih kovid-19 pacijenata neproporcionalno veći nego u Češkoj i broje se u stotinama. U prethodna 24 časa preminulo je 377 obolelih od kovida-19, prema podacima poljskog Ministarstva zdravlja.

„U Poljskoj smo već suočeni sa petim talasom pandemije kovid-19. Centar ICS sa kojim saradjujemo predstavio je dve varijante prognoza i kulminacija, u zavisnosti od toga koji će model prevladati, može doći sredinom februara ili na samom početku marta sa 100.000 do 140.000 novozaraženih dnevno“, kazao je sinoć ministar zdravlja Adam Njedjelski.

U Poljskoj, koja ima oko 38 miliona stanovnika, od početka pandemije preminulo oko 102.000 ljudi zaraženih korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.