Četvoro mrtvih u pokušaju državnog udara u Sao Tome i Principe 1Foto: Shutterstock/hyotographics

LIBRVIL, 27. novembra 2022. (Beta-AFP) – Četvoro ljudi je stradalo u zapadnoafričkoj ostrvskoj državi Sao Tome i Principe u neuspelom pokušaju državnog udara, objavila je danas državna novinska agencija, pozivajući se na načelnika generalštaba oružanih snaga.

Vojska je objavila u petak da je osujetila pokušaj državnog udara izveden tokom noći u toj zemlji, malom arhipelagu koji se smatra uzorom parlamentarne demokratije u Africi.

Vojska je saopštila da su u tom pokušaju izgubljena četiri ljudska života, tri kao posledica ranjavanja posle razmene vatre na jednoj vojnoj lokaciji, prenela je državna novinska agencija STP-Press.

Jedan od stradalih se navodi kao Ariesio Kosta, bivši plaćenik, koga premijer Patris Trovoada optužuje da je jedan od organizatora neuspelog puča.

Kosta, za koga je vojska javila da je uhapšen, umro je pošto je „iskočio iz vozila“, navela je vojska bez dodatnih detalja.

Kako prenosi agencija, četiri građanina i 12 vojnika pokušalo je da zauzme jedan vojni objekat, svi su zarobljeni, a troje od njih je umrlo od posledica povreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.