Ilustracija Foto: FI/Martin Rotovnik

Potpredsednik Vlade Milutin Simović izjavio je da će ući u ozbiljan obračun sa sivom ekonomijom.

RTCG podeća da je Skupština je krajem jula usvojila izmene i dopune Zakona o akcizama, kako bi se pružila podrška privrednicima koji se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom i obezbedilo bolje punjenje budžeta.

Novim akciznim kalendarom za duvan, akcizne stope na cigarete se vraćaju na nivo koji je važio u periodu od avgusta prošle godine i taj nivo se zadržava do kraja naredne.

Na taj način se smanjuje postojeća visina specifične akcize na cigarete sa 40 eura za hiljadu komada, odnosno 80 centi po paklici, na 30 eura za hiljadu komada, odnosno 60 centi po paklici.

Akcize na cigarete povećane su u januaru, kada su cigarete poskupile 30 do 50 centi po paklici.

Akcize su prošle godine povećane dva puta, prvi put početkom aprila prošle godine, kada su cigarete poskupile deset centi po paklici. Drugo poskupljenje uslijedilo je 1. avgusta prošle godine, kada su maloprodajne cijene cigareta povećane 30 centi.

Iz kompanije Philip Morris Montenegro su saopštili da će od danas, zbog smanjenja akcize, sve cigarete koje oni isporučuju biti jeftinije od 20 do 40 centi.

Cena Parliamenta će, nakon pojeftinjenja,iznositi 3,7 evra, Marlboro Flavor Plus-a 3,5 evra, Marlboro Red/Gold-a 3,2 evra, Marlboro Touch XL-a i Marlboro Touch-a po tri evra, Muratti-a 2,8 evra, EVE 2,5 evra, Bond Street-a i L&M-a po 2,4 evra, L&M XL-a 2,3 evra, Bond Street Soft-a i L&M Loft-a po 2,2 evra i L&M Slims-a dva evra.