Foto: EPA/ KCNA

Tri lokacije u sirijskom obalnom gradu Latakiji našle su se na udaru vazdušnih napada, sirijski izvori veruju da se radi o izraelskim raketama.

Sirijska novinska agencija SANA objavila je da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela „neprijateljske rakete koje dolaze iz centralnog dela Sredozemnog mora, te da je oborila veliki broj raketa pre nego što su pogodile cilj.“

Komentarišući napad, portparolka izraelske vojske kazala je da Izrael ne komentariše spoljne izveštaje, navodi agencija Reuters.

Ruski mediji navode da je Moskva registrirala lansiranje rakete s francuske fregate iz Sredozemnog mora, bez pojašnjavanja da li je fregata odgovorna za napad na Latakiju.

Pariz je negirao rusku optužbu. Portparolka francuske vojske kazala je da „francuske vojske negiraju bilo kakvu umešanost u ovaj napad“.

Agencija Sputnjik prenela je saopštenje Ministarstva odbrane Rusije da je ruska baza Khmeimim izgubila vezu s avionom Il-20, koji je leteo iznad Mediterana, u kojem se nalazilo 14 ljudi.

Ministarstvo je kasnije saopštilo da je izviđački avion Iljušin „Il-20“ oboren sirijskom zemlja-zrak raketom iznad Sredozemnog mora, javlja AP.

Agencija dodaje da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživele.

Rusko Ministarstvo je saopštilo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima „F-16“ koji su vršili delovanja nad metama u pokrajini Latakija u Siriji.

Navodi se da su izraelski avioni „gurnuli“ ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za „namernu provokaciju“.

Ministarstvo dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Latakiji samo minut pre početka napada.

Nemačka novinska agencija navodi, pozivajući se na sirijske izvore u Latakiji, da su tri lokacije bile meta zračnog napada – Plinska stanica na istočnom ulazu u grad Latakiju, zatim tehnički institut na istoku grada, te Centar za naučna istraživanja u blizini Univerziteta Tishreen u predgrađu Latakije.

Izvori navode da je sirijska protivvazdušna odbrana delovala više od dvadeset minuta i da je oborila brojne rakete. Dodaje se kako su deseci kola hitne pomoći i vatrogasnih kola upućena na mesta napada, te kako bi ugasili veliki požar na plinskoj stanici.

Agencija SANA navodi da je u napadu pogođen i Institut za tehnološku industriju koji se nalazi u severnom delu grada. Sirijska državna TV objavila je snimke bljeska iznad grada.

Sigurnosni izvor je za agenciju Sputnjik kazao da su sirijska i ruska zračna odbrana presrele nekoliko raketa i nepoznatih objekata na sirijskoj obali.

Stanovnici Lazikije kazali su da je u gradu buknuo „veliki požar u blizini gradića Sqoubin, istočno od Latakije, gde se uputilo nekoliko vatrogasnih kola.“

Lokalni izvori u Tartusu navode da su u gradu odjekivale eksplozije koje su rezultat zračnog napada ili sirijskih protivvazdušnih topova.

Napadi na Latakiju usledili su nekoliko dana nakon izraelskog raketnog napada na aerodrom u Damasku.

Sirijski mediji javili su da su izraelske raketa gađale u subotu međunarodni aerodrom u Damasku zbog čega je odgovorila sirijska protivvazdušna odbrana.

„Naša protivvazdušna odbrana odgovorila je na izraelski raketni napad na međunarodni aerodrom Damaska. Oboreno je nekoliko neprijateljskih raketa“, saopštili su vojni izvori.

Izraelska vojska koja retko govori o svojim delovanjima u Siriji, početkom septembra je saopštila da je izvela blizu 200 vazdušnih napada u susednoj Siriji u poslednjih 18 meseci, gađajući prvenstveno iranske mete.

Iran podržava snage sirijskog predsednika Bashara al-Assada, dok libanski pokret Hezbollah, također protivnik Izraela kao i Iran, isto podržava sirijske snage u uklanjanju pobunjenika i naoružanih grupa.

Izrael, koji se držao po strani u sirijskom ratu, ranije je gađao položaje sirijskih snaga i konvoje sa oružjem namenjenim, prema izraelskim vlastima, libanskom Hezbollahu.

Prema poslednjem bilansu opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava, u sirijskom ratu započetom u martu 2011. godine, stradalo je više od 360.000 ljudi, dok je nekoliko miliona napustilo domove.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans