Članice Saveta za sprovođenje mira osudile korake Skupštine RS, Rusija odbila da se priduži izjavi 1Foto: RTRS

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira najoštrije su osudili, bez saglasnosti Rusije, kako se navodi, eskalaciju tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona. Takođe osuđuju i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti. Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila da je odbila da se pridruži izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) oglasili su se povodom jučerašnje sednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje.

„Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta „, navodi se u saopštenju ambasadora Saveta za sprovođenje mira, prenosi Kliks.

U saopštenju se navodi i da su „revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi“.

U saopštenju se ocenjuje da je to u suprotnosti s osnovnim evropskim vrednostima i da podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH.

Ambasadori Upravnog odbora PIC pozivaju vlasti da se „suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja“.

Pozivaju sve političke lidere u BiH da se fokusiraju na „podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava“, naveli su iz PIC-a.

Ambasador su naglasili i svoju „kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika“ i ulozi koju ima sve dok se, kako navode, ne ispune ciljevi i uslovi za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Rusija odbila da se pridruži izjavi 

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je odbila da se pridruži izjavi ambasadora i navela je razloge za takav potez, prenosi RTRS.

Ruska ambasada ukazuje da je visoki predstavnik Valentin Incko svoj mandat završio 27. maja i da nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona.

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi „bonskih ovlašćenja“, čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Ambasada, takođe, podseća da je odluku Narodne skupštine donelo legalno izabrano demokratsko telo vlasti.

„Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspjeva položiti ‘ispite’ i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoleća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora ‘ponoviti godinu’… Upravo iz ovih razloga kancelariju visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren!“, zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

Članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Savet za sprovođenje mira se sastoji od 55 zemalja i organizacija. Uspostavljen je 1995. godine u Londonu, posle zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šest razloga za rusko „ne“

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je večeras da kancelariju Visokog predstavnika smatra „kočnicom razvojnog puta“ BiH i da insistira na njenom „bezuslovnom gašenju“, jer su se „prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke“.

Ambasada je navela šest razloga zbog kojih je odbila da se pridruži večerašnjoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje Mirovnog sporazuma u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko je podnošenjem ostavke završio mandat i nije imao ovlašćenje za izmene i dopune Krivičnog zakonika BiH. Ukoliko su „partneri“ tretirali Incka kao važećeg predstavnika, onda su posle 27. maja u BiH postojala dva visoka predstavnika „što je apsurdno“, a „druga tumačenja su jezuitska logika“, navodi se u saopštenju.

Rusija smatra da od 27. maja mesto visokog predstavnika ostaje prazno, a „svi oni koji nameravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Nemačke Kristijanom Šmitom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na svoju odgovornost i rizik“ zato što „on nema potreban mandat Saveta bezbednosti UN“, ukazuje ambsada Rusije.

Dalje se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi „bonskih ovlaštenja“, ali i uz pretpostavku da su ona bila temelj odluke Incka – „čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti“.

„Bezgranično tumačenje ‘bonskih ovlašćenja’, odnosno takozvanih ‘drugih mera’, dovodi do toga da Incko ima pravo da uzme kalašnjikov i strelja sve poslanike Skupštine Republike Srpske i prema njegovom tumačenju ‘bonskih ovlašćenja’ on će biti u pravu“, navedeno je u saopštenju Ambasade objavljenom na njenom službenom fejsbuk nalogu.

Ističe se da je odluka Skupštine Republike Srpske doneta od strane legalno izabranog demokratskog tela vlasti, a da Incko voluntaristički postavlja pitanje čija je demokratija jača, „njegova ili Narodne skupštine, njegova ili Gradskog veća Mostara, njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona?“ i dodaje da „za Rusiju tu nema dileme“.

U saopštenju se ističe da Upravni odbor ne bi trebalo da ima nikakve veze sa 14 evrouslova, jer je to pitanje samo BiH i Evropske unije, a povodom „ozloglašenog programa 5+2, posebno njegovog dela o ‘pozitivnoj oceni’ situacije u BiH“, poručuje se da je „poslednja odluka Incka jasno i uverljivo pokazala da je upravo Kancelarija visokog predstavnika glavni tvorac destabilizacije u BIH, i to čini namerno“.

„Štaviše, OHR podgreva situaciju ne samo u BiH, već i u celom regionu i postavlja se pitanje da li je moguće u takvim uslovima zamisliti da bi se neko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno oceni stanje u BiH“, stoji u saopštenju.

Iz ruske ambasade poručuju da ostaju ogorčenost i žaljenje posle čitanja „poslednjeg pasusa izjave“ ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje Mirovnog sporazuma u BiH.

Ispostavlja se da naši partneri Bosnu i Hercegovinu smatraju nemarnim studentom koji ne uspeva da položi „ispite“ i reši se međunarodne supervizije. Više od četvrt veka suverena država, koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN mora da „ponovi godinu“, navode iz ambasade.

Upravo iz ovih razloga Kancelariju visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta Bosne i Hercegovine i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju, jer je to slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke, zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini ranije danas su najoštrije osudili eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Skupština Republike Srpske koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Članice Saveta za sprovođenje mira osudile korake Skupštine RS, Rusija odbila da se priduži izjavi”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.