CNN: Si Đinping priznao frustriranost u Kini zbog anti-kovid mera 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT/ POOL

Predsednik Kine Si Đinping priznao je postojanje frustriranosti u njegovoj zemlji zbog beskompromisne strategije Pekinga u borbi protiv kovida 19, rekao je danas Si-En-Enu (CNN) jedan zvaničnik Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

To je prva poznata Sijeva izjava u vezi sa protestima koji su prethodnih dana izbili u Kini, navodi CNN.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) nalazi se u poseti Pekingu, i prema rečima neimenovanog zvaničnika EU, Si mu je rekao da su demonstranti „uglavnom studenti“ koji su frustrirani nakon tri godine borbe protiv kovida, i ukazao je na potencijalnu relaksaciju preventivnih antikovid mera u Kini.

„Si je takođe rekao da je omikron (varijanta virusa) manje smrtonosna od delte, što kinesku vladu čini otvorenijom za dalju relaksaciju kovid-restrikcija“, rekao je zvaničnik, koji nije želeo da mu se ime spominje zbog evropskih normi u vezi sa obavljanjem profesije.

Međutim, zvaničnik nije mogao da potvrdi da je Si izgovorio reč „protest“ na mandarinskom jeziku, ili da kaže kojim se rečnikom kineski lider služio da bi opisao nedavne nemire u vezi sa restrikcijama.

U Kini su demonstracije veoma retke, a ove su je potresle, s obzirom da se ta zemlja približava kraju treće godine ozbiljnih kontrola nad civilnim životom.

Poslednji talas demonstracija je bez presedana još od prodemokratskog bunta na trgu Tjenanmen 1989. godine.

Otkako je Si 2012. godine došao na vlast, Komunistička partija Kine pooštrila je kontrolu nad svim aspektima života u zemlji, oštro se razračunava sa iskazivanjem nezadovoljstva vlašću, i izgradila je državu koja se oslanja na visokotehnološki nadzor nad svojim građana.

Sijeva izjava se pojavljuje u vreme kada se u nekim oblastima Kine, nakon protesta širom zemlje, pojavljuju naznake da će deo kovid-restrikcija biti ublažen, što uključuje prestanak zaključavanja i puštanje nekih ljudi obolelih od kovida da budu u kućnom karantinu.

Od sledećeg ponedeljka, operatori javnog transporta u Pekingu više neće zabranjivati prevoz putnika koji nemaju negativan kovid-19 test izdat u poslednjih 48 sati, saopštila je danas lokalna vlast glavnog grada Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.