Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

„Više puta sam otišao na svečanu akademiju u Banjaluku povodom Dana RS. Zašto sada ovoliko pažnje, ne znam. To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost. To govori o odnosima naroda u BiH“, kazao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je postavio pitanje – da li bi mediji pratili da se išta desilo povodom Dana RS da on nije bio u Banjaluci taj dan?

„Taj ambijent iz političkog Sarajeva je ovaj put uspeo, jer je medijski izmanipulisana javnost“, rekao je Čović.

Navodeći da je „samo prisustvovao svečanoj akademiji“ povodom Dana RS, lider HDZ BiH je ocenio da se „puno toga želelo provući“ kroz njegovo prisustvo 9. januara u Banjaluci.

„Što se tiče HDZ BiH, a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), nastavićemo tražiti svoje elementne ravnopravnosti u BiH zajedno sa prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda. Ne želimo se stalno držati u vremenu rata i užasnih perioda“, kazao je Čović.

Prema njegovim rečima, on ne zna ni ko je dobio ordenje ove godine povodom Dana RS, ali ni prethodnih godina.

Prisustvo Čovića, ali i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija, naišlo je na osudu javnosti u BiH, ali i Hrvatskoj, jer je povodom Dana RS posthumno odlikovan general Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine u Šibeniku tokom 1991. godine.

„Mislim da jeziku mržnje nema mesta. Ako neko ima drugačiji stav, može se uraditi bez jezika mržnje koji će jačati nepoverenje, a ne poverenje“, kazao je lider HDZ-a.

Foto: EPA/Andrew Medichini/AP POOL, VLADIMIR STOJKOVIC

Na pitanje da li je HDZ pregovarao s nekom strankom u vezi s formiranjem Saveta ministara BiH, Čović je odgovorio da će Savet ministara BiH i svaka druga institucija raditi sve dok ne dođe nova vlast.

„Ovaj Savet ministara BiH može raditi sve dok parlament BiH ne imenuje novi, kao i Vlada Federacije BiH. Zvali mi to i tehnički mandat, to je mandat koji se koristi“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, HDZ i HNS došli su u poziciju da mogu odlučivati o svojoj poziciji i deliti je ravnomerno s ostalima.

„Očekivao sam da će se Savet ministara brzo napraviti, a što se tiče Vlade Federacije BiH mislim da možemo završiti do kraja ovog meseca, barem gde mi imamo dominantu ulogu za donošenje odluka“, istakao je Čović.

On je dodao da nije problem napraviti vlast u pet kantona gde HDZ BiH ima većinu.

„U pet kantona ćemo to završiti sa svojim partnerima u HNS-u. Kalkulacija ima. Za nivo Federacije BiH partner nam je onaj ko slično kao mi vidi BiH kao evropsku zemlju“, kazao je Čović.

Povezani tekstovi