Crna Gora ponovo među "hibridima" 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Crna Gora je u poslednjem izvještaju Fridom hausa ostvarila indeks 3,82 u demokratskom skoru – ponovo u kategoriji „hibridnog režima“.

To je, navodi RTCG, pad u odnosu na skor 3,86 godinu ranije.

Ističe se da je pogoršanje jasno u oblasti „Lokalno demokratsko upravljanje“.

Najbolju ocenu Crna Gora ima u oblasti „Civilno društvo“ – 5,25. Najlošiji skor je u oblasti „Korupcija“ – 3,00. U komentaru izveštaja objavljenom na sajtu Fridom hausa, Noa Bajon je istakao da zemlje u „sivoj zoni hibridnih režima“ mogu ostvariti napredak opozicionom pobedom na izborima, ali se pokazalo da to nije uslov.

„U različitim stepenima, na poslednjim izborima na Kosovu (2019. i 2021), Crnoj Gori (2020) i Moldaviji (2020), kao i na lokalnim izborima u Banjaluci i Sarajevu u Bosni i Hercegovini, videlo se da opoziciona pobeda u zemljama „sive zone hibridnosti“ nije neostvariva. U svakoj od ovih zemalja, opozicione snage su prevazišle očekivanja i uspele da ostvare promenu vlasti“, napisao je Bajon. Istakao je bes birača, te da su se izborna iznenađenja desila kao odraz koruptivnih skandala i zloupotrebe vlasti.

„Ipak, nema garancije da će opoziciona pobeda doneti kraj nazadovanja – u demokratskom skoru – ili izlazak iz „sive zone“. Kako su opisale Lisija Ćaneti i Šon Henli, ne mogu se pokreti koji do vlasti dolaze na talasu sentimenta protiv korupcije, automatski označiti kao „prodemokratski“. „Antikoruptivne politike mogu lako u sebi sadržati neliberalne i nedemokratske karakteristike“, napisao je Bajon. Naveo je, da su takve negativne karakteristike razlog da se bez rezerve ne mogu slaviti opozicioni trijumfi u Banjaluci ili Crnoj Gori. „Novi gradonačelnik Banjaluke i nova Vlada Crne Gore su prigrlili etnonacionalističke, isključive poglede. Slično tome, neustavan odgovor na pandemiju u Slovačkoj je doveo do toga da nova vlast u toj zemlji nije uspela da pokaže da se razlikuje od prethodne“, naveo je Bajon.

Napredak Severne Makedonije

Severna Makedonija je zabeležila demokratski napredak i povećala „indeks demokratije“, ali se i dalje nalazi u grupi „prelazni ili hibridni režimi“, navodi se u izveštaju Fridom hausa, prenosi Beta. Prema izveštaju „Zemlje u tranziciji“, Severna Makedonija beleži demokratski napredak i povećala je „indeks demokratije“ sa 3,75 na 3,82, za razliku od većine drugih zemalja regiona. Ipak, država je među zemljama u kojima su demokratske institucije krhke i imaju značajne izazove u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Crna Gora ponovo među „hibridima“”

  1. Drago mi je sto nema komentara na ovu listu, koju je sastavila CIA. Nikog ne intetesuje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.