Foto: www.wikipedia.org

Oni su reklii da su Hanu preneli da su protesti glavna demokratska institucija u Crnoj Gori.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić rekao je da je EU posredovala i prilikom formiranja Vlade izbornog poverenja, ističući da tu pomoć očekuje i sada.

On je ponovio da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima bez formiranja tehničke vlade.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je na formiranje tehničke vlade i rekao da je to najmanje što opozicija traži u ovom momentu. Pozvao je opoziciju da stavi razlike po strani.

Predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozvao je građane na proteste, navodeći da je opozicija jednistvena u odbrani evropskih vrednosti koje podrazumevaju fer izbore.

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao da je afera „Koverat“ potvrdila da je na svim ranijim izborima DPS imala prednost u odnosu na opoziciju.

On je rekao da su zbog toga rezultati opozicije bili impresivni s obzirom na uslove u kojima se takmičila.

Bečić je upozorio da u Crnoj Gori traje najveća kriza u poslednjih 10 godina.

S Hanom su se u odvojenom susretu razgovarali i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

„Braća Đukanović su spremna da izazovu nasilje i krvorpoliće u Crnoj Gori da bi zaštitili vlast i opljačkane milijarde. Ako braća Đukanovic krenu sa nasiljem, dobiće adekvatan odgovor. Mi iz DF-a se ne plašimo i to smo dokazali“, rekao je Medojević posle sastanka.

Han je pozvao političke aktere u Crnoj Gori na dijalog u okviru skupštine, a vlasti u Podgorici da pokažu opipljivije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na konferenciji za novinare u Podgorci posle susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, Han je kazao da politički dijalog treba voditi u parlamentu i da je to „evropski način“ rešavanja problema.

„Naravno može i na ulici, ali parlament je najznačajnije mesto gde treba da se vodi dijalog“, rekao je Han i dodao da EU pažljivo prati situacuju koja je dovela do „mirne mobilizacije“ građana na protestima.

Tokom februara nekoliko hiljada građana protestovalo je u dva navrata u Podgorici tražeći ostavke državnog vrha, nakon izbijanja afere „Koverat“ o spornim donacijama za finansiranje izborne kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Povezani tekstovi