Dečak iz Bara preminuo od gripa, drugom se bore za život 1Foto: Danas

Dvoipogodišnji dečak iz Bara prva je žrtva gripa u Crnoj Gori ove godine, dok se jednom detetu u Institutu za bolesti dece bore za život, objavili su mediji.

Kako je Dnevnim novinama potvrdio direktor Dečje bolnice Saša Radović, pre dva dana preminulo je dvoipogodišnje dete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog lečenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dete, staro 14 meseci, životno ugroženo.

„Dvoipogodišnje dete muškog pola je došlo sa komplikacijama u Institut za bolesti dece iz Opšte bolnice u Baru nakon desetodevnog lečenja. Nezahvalno je sada davati prognoze, jer je reč o detetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa“, kazao je Radović.

On je rekao da je preminuli dečak adekvatno lečen od izabranih lekara pre nego što je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, lekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

„Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nismo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim merama intenzivne nege i reanimacije“, kazao je Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dete koje je za sada, kako kaže prvi čovek Dečje bolnice, životno ugroženo, brzi test je bio negativan na grip. Objasnio je da procedura predvidja da se uz brzi radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

Direktor Instituta za bolesti dece kaže da imaju umereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usled gripa, ali da su bez obzira na to preduzeli sve mere predostrožnosti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.