Delta holding uložiće u rekonstrukciju Sava centra 60 miliona evra 1Foto: N1

Delta holding će u rekonstrukciju Sava centra uložiti 60 miliona evra, a u obnovu će biti uključeni najbolji svetski projektanti iz oblasti kongresnog turizma, izjavila je danas generalna direktorka Delta rilestejta, koji posluje u sastavu Delta holdinga, Zorana Burlić.

„Dužni smo da po ugovoru u obnovu uložimo 50 miliona evra, a uložićemo 60 milona evra. Plan je da se angažuju najbolji svetski projektanti iz oblasti kongresnog turizma“, kazala je Burlić nakon završetka javnog nadmetanja, na kome je kao jedini ponuđač novi vlasnik Sava centra postao Delta holding.

Dodala je i da će, kad krene rekonstrukcija, iznajmljeni poslovni prostor u okviru Sava centra morati da se isprazni.

„Imamo pet godina da završimo planiranu investiciju i čim se steknu usluvi krenuće se u rekonstrukciju“, rekla je Burlić ne iznoseći detalje o tome kada bi obnova mogla da počne, ali je izrazila nadu da će rekonstrukcija biti završena i pre planiranog perioda.

Ocenila je i da je malo kompanija koje bi mogle da iznesu projekat takve vrednosti i obima u ovom trenutku.

Smatra i da je logično da Delta holding postane vlasnik Sava centra, jer u svom vlasništvu ima hotel koji je funkcionalno spojen sa tim kongresnim centrom.

„Sava centar je kulturno dobro i sačuvaćemo u potpunosti arhitektonski izgled objekta“, kazala je Burlić.

Delta holding bio je jedini ponuđač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd i danas je po početnoj ceni od 17,54 miliona evra kupio najveći kongresni centar u zemlji.

Prema ugovoru, kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

Kako je Delta ranije saopštila, planirana investicija u rekonstrukciju predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.