Demonstranti u Velikoj Britaniji podržavaju zdravstveno osoblje dok lekari pripremaju štrajk 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Hiljade demonstranata prošetalo je danas kroz London do rezidencije britanskog premijera kako bi podržali zdravstvene radnike koji štrajkuju zbog plata i uslova u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) koju finansira država.

Oko 40.000 doktora širom Velike Britanije neće od ponedeljka raditi tri dana, što bi moglo više da utiče na zdravstveni sistem države od nedavnog štrajka medicinskih sestara i osoblja hitne pomoći.

NHS je saopštila da će „prioritet imati intervencije hitne i intenzivne i porodiljske nege i, gde je moguće, dati prioritet pacijentima koji su najduže čekali i operacije raka“, ali da će hiljade termina i procedura biti otkazano.

Radnici mesecima štrajkuju jer traže povećanje plata kako bi održali korak sa dvocifrenom inflacijom.

Pored zdravstvenih radnika protestuju nastavnici, mašinovođe, rukovaoci prtljaga na aerodromu, granično osoblje, vozači autobusa i poštanski radnici tražeći veće plate.

Sindikati kažu da su plate, posebno u javnom sektoru, pale u protekloj deceniji, a kriza troškova života podstaknuta naglim porastom cena hrane i energenata dovela je do toga da se mnogi muče da plate svoje račune.

Medicinske sestre, babice, fizioterapeuti i osoblje hitne pomoći su prošle nedelje otkazali planirane štrajkove kako bi održali pregovore o platama sa vladom.

Sekretar za zdravstvo Stiv Barkli rekao je da će razgovarati sa predstavnicima lekara ako se slože da prekinu štrajk.

Sindikat lekara, Britansko medicinsko udruženje saopštio je da nije bilo „bilo kakvih kredibilnih pregovora“ i da će štrajk početi kako je planirano u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.