Detektori metala u školama u BiH 1Foto: Freeimages/Piotr Lewandowski

Vršnjačko nasilje izuzetno je prisutno u BiH, a roditelji često pravljuju da neke škole prikrivaju nasilje i nasilnike, dok su druge škole primorane da uvode detektore metala jer deca u škole nose pištolje, noževe i drogu, izjavila je Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva „Kap“.

 

„Vršnjačko nasilje je nažalost izuzetno prisutno u BiH, a djeca i mladi rijetko prijavljuju nasilje, što pokazuje da nisu sigurni i nemaju poverenje u sustav zaštite“, rekla je u izjavi agenciji Fena.

Spahić se pozvala ba isstraživanje udruženje koje je pokazalo da svako treće dete na neki način trpi posledice nasilja u školama.

Prema njenim rečima, deca prave najveću grešku što ne prijavljuju nasilje jer najčešće sama pokušavaju da reše problem, što ih dovodi u još konfliktnije situacije.

„Deca trpe nasilje, a vrlo malo se obraća za pomoć školi i policiji. Uglavnom nikome ne govore da su žrtve nasilja, a ako se odluče da o tome progovore, to kažu uglavnom svojim roditeljima koji moraju da istraju u borbi za pravdu.

Česte prijave roditelja odnose se na to da veliki broj škola prikriva nasilje i nasilnike, da žrtva često ima problem da dokaž da trpi nasilje, što je apsurd“, ocenila je je Spahić.

Ona je ukazala da su rukovodstva škola dužna da poštuju Protokol o postupanju u slučaju nasilja i pomoći učenicima koji su ugroženi, prenosi Fena.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Detektori metala u školama u BiH”

  1. “ žrtva često ima problem da dokaž da trpi nasilje,“….Kao da je to neka novost. Ne može da dokaže ni ono što je ceo svet gledao i saučestvovao da se dogodi. Čovek je ostao sam na vetrometini, sve u svetu sveopće slobode.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.