Devet osoba pod nadzorom u Sarajevu zbog korona virusa 1Foto: Pixabay/Mirza Causevic

Kako su saopštili iz kriznog štaba, u skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva, koordiniraju rad kantonalnih zdravstvenih ustanova te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, preneo je Klix.ba.

Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na provođenje mere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu od 1. do 13. februara za devet osoba je izdato rešenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još borave na području Kantona Sarajevo, čime se sprovodi propisani epidemiološki nadzor“, navodi se u saopštenju kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Na ovaj način uspostavljen je adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procenu i reagovanje.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, verovatnoćat zaraze za stanovništvo Evrope i dalje se smatra malom, podsećaju iz kriznog štaba KS.

„Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj prijavljenih slučajeva koronavirusa na tom području i dalje je nizak, a mere zaštite su na snazi“, navedeno je u izveštaju kriznog štaba.