Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Pad režima je preduslov za bilo kakvu priču o tehničkoj ili drugoj vladi kao i njenom sastavu. Dakle, ne smemo sebi dozvoliti “da spremamo ražanj dok je zec još u šumi“, stoji, između ostalog, u saopštenju Demokratskog fronta organizatorima protesta „97000-Odupri se“ na ponuđeni Sporazum o budućnosti.

Navodi se dalje da „Demokratski front snažno podržava svaki vid vaninstitucionalne i institucionalne demokratske borbe koja će rezultirati smenom režima i stvaranjem uslova za fer i demokratske izbore“. Ali da bi se došlo do realizacije tog cilja, tvrde dalje, prvo je neophodno izvršiti snažan pritisak na režim, a ne unapred deliti ministarske fotelje i kolače vlasti po imaginarnim principima jedne trećine“, navodi se u pisanom saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Posebno, kako se dodaje, „ako imamo u vidu izjavu Mila Đukanovića da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, a u istom tonu je odgovorio i Duško Marković na premijerskom satu“.

„Podsećamo javnost da smo mi izašli iz parlamenta jer smo imali snažno uverenje da, ako Milo Đukanović i Duško Marković ne podnesu ostavke do 15. marta, neće biti razilaženja demonstranata dok se ne ispune zahtevi. Međutim, od toga zahteva se naprasno odustalo, zbog navodnih informacija koje je neko od organizatora dobio iz određenih bezbednosnih struktura. Dakle, opozicija je povukla potez, napustila parlament, a organizator, zbog „dojave“ iz tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbednost, ne ispunjava obećanje koje je dao i građanima i opoziciji. Tako danas imamo nonsens da je opozicija jedno mesto političke borbe protiv korumpiranog režima prepustila DPS-u, i to na osnovu informacija koje je plasirao sam DPS“, kaže se u saopštenju.

Takođe, DF ističe da predstavlja navodno jedini politički savez koji je od 2015. organizovao više od 150 javnih okupljanja na kojima su tražili ostavke Mila Đukanovića, Duška Markovića, „čelnih ljudi u korumpiranom pravosuđu“, i stvaranje tehničke (prelazne) vlade koja bi na principu kopremijera i koministara organizovala sveopšte izbore.

„Zbog te borbe neprestane i terora koji preživljavamo godinama, zbog hiljada naših pristalica koji nas podržavaju i takođe trpe progon, mi nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiscima, niti režima niti nekih drugih koji imaju namjeru da eventualne osuđujuće presude liderima DF iskoriste za obračun sa našim političkim savezom“, navodi se u saopštenju. Dalje se zaključuje da su „snažno privrženi opozicionim principima, započetoj borbi u smeni režima“ te pozivaju sve pristalice „da danas kao i svaki put dosad, masovno izađu na protest kako bi nastavili našu misiju demokratskog oslobađanja Crne Gore“.

Povezani tekstovi