Foto: EPA-EFE/ YANDER ZAMORA

Grupa od 14 ljudi, uključujući članove porodica diplomata, tvrde da je vlastima u Otavi trebalo mnogo vremena da im upute upozorenje, evakuišu ih i leče.

Kanadski i američki zvaničnici su prošle godine povučeni iz Havane pošto su se žalili na vrtoglavicu i migrene. Uzročnik bolesti nije poznat, ali je Kanada odbacila ideju o „soničnom napadu“ na svoju ambasadu. „Kanada je za sve vreme krize umanjivala ozbiljnost situacije, sakupljala je i skrivala informacije u vezi sa zdravljem i bezbednošću, davala je pogrešne, obmanjujuće i nepotpune informacije diplomatskom osoblju“, navodi se u saopštenju diplomata.

„Moja supruga više nije ista. Ima rupe u sećanju, glavobolje, probleme sa sluhom. Podigne slušalicu da obavi telefonski poziv, ali zaboravlja zašto, ulazi u prostorije bez razloga“, rekao je jedan neimenovani diplomata.

Prema kanadskom Si-Bi-Esu, osoblje kanadske ambasade je počelo da oseća simptome takozvanog „havanskog sindroma“ u proleće 2017. Nekoliko porodica su zbog toga iseljene iz Havane, ali je do aprila 2018. Kanada i dalje postavljala novo osoblje u Kubi uprkos upozorenjima američkih kolega koji su dobili slične pritužbe. SAD su iz zemlje povukle veći deo osoblja u septembru 2017, saopštivši da je zaražen 21 pripadnik osoblja ambasade. Kanada je prošlog meseca rekla da će prepoloviti svoje osoblje u ambasadi.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend je rekla da je svesna da je pokrenuta sudska parnica. „Neću komentarisati detalje, ali želim da ponovim da sam se sastala s nekima od tih diplomata i rekla im da njihovo zdravlje i bezbednost treba da nam budu prioritet“, rekla je Frilend. Kuba je više puta negirala da je na bilo koji način umešana. Šef kubanske diplomatije Bruno Rodrigez je rekao da tvrdnje SAD predstavljaju „političku manipulaciju“ u cilju narušavanja bilateralnih odnosa.

Povezani tekstovi