Diplomatski maraton za Entonija Blinkena na Bliskom istoku 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je danas u Kairu o smirivanju izraelsko-palestinskih tenzija sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem uoči odlaska u Jerusalim i Ramalu u jeku rasplamsavanja nasilja između Palestinaca i Izraelaca.

Poseta Izraelu, planirana mnogo ranije, dobila je drugačiji ton sa izbijanjem nove spirale izarelsko-palestinskog nasilja koje međunarodni pozivi na smirenost za sada ne uspevaju da zaustave.

Egipatski predsednik Sisi, nezaobilazni učesnik posredovanja u rešenju izraelsko-palestinskog sukoba primio je Blinkena u Kairu.

Oni su razgovarai o tekućim naporima za deeskalaciju tenzija između Izraelaca i Palestinaca, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs ističući važnu ulogu Kaira u „promociji regionalne stabilnosti“.

Pošto poslednjih dana ponovo raste broj mrtvih kako sa palestinske tako i sa izraelske strane, sa napadima, pucnjavama, vazdušnim udarima i kaznenim merama, koje se šire uprkos poziva širom sveta na „uzdržanost“.

Posle nedavnih antiizraelskih napada izraelska vlada Benjamina Netanjahua, najdesnija vlada u istoriji Izraela, najavila je mere kažnjavanja rodjaka palestinskih počinilaca napada.

Vlada Izraela je juče odobrila da se zapečati porodična kuća palestinskog napadača, 13-godišnjeg dečaka iz istočnog Jerusalima koji je u subotu u oružanom napadu ranio dva Izraelca kraj jerusalimskog Starog grada.To je preliminarni korak pre očekivanog rušenja kuća.

Juče ujutro je zapečaćena kuća Palestinca, takođe iz istočnog Jerusalima, koji je ispred sinagoge u jevrejskom kvartu ubio sedmoro ljudi.

Nova vlada premijera Benjamin Netanjahua planira i druge kaznene mere protiv porodica palestinskih napadača, uključujući ukidanje državljanstva i deportovanje.

Time se samo povećala napetost u vreme posete regionu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, koji će danas doputovati iz Kaira u Izrael i sastati se s Netanjahuom, a posetiće i Zapadnu obalu da bi se sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u nastojanju da doprinese obnovi mira.

Nasilje izaziva strah od nove eskalacije sukoba i Blinken će, kako se očekuje, ponoviti američki poziv na uzdržanost, kada se danas sretne sa Benjaminom Netanjahuom, a posle sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Blinken je rekao za saudijsku televiziju Al Arabija da hoće da razgovara sa izraelskom vladom i vodjama Palestinske uprave.

„Hoću da čujem šta imaju da kažu ljudi koji su svakodnevno pogođeni (sukobom)“ rekao je Blinken.

Posle razgovora sa Sisijem Blinken se u Kairu sastao sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukrije.

Iako su SAD i Egipat značajni diplomatski akteri stručnjaci smatraju da je prostor za manevrisanje američkog državnog sekretara ograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.