Direktor Fajzera Burla dobitnik izraelske nagrade Geneza za razvoj vakcije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Generalni direktor farmaceutskog giganta Fajzer (Pfizer) Alber Burla (Bourla) dobitnik je prestižne izraelske nagrade Geneza (Genesis) za razvoj vakcine protiv kovida-19, saopšteno je danas.

Nagrada čija je novčana vrednost milion dolara se dodeljuje svake godine za profesionalna dostignuća, doprinos čovečanstvu i posvećenosti jevrejskim vrednostima.

Kako je navela Fondacija nagrade Geneza, Burla je dobio većinu glasova u onlajn kampanji u kojoj je učestvovalo oko 200.000 ljudi iz 71 zemlje.

On je pohvaljen za svoje „liderstvo, odlučnost i posebno volju da prihvati velike rizike“.

Uz to se podseća da je Burla odbio finansiranje vlade SAD na početku pandemije, što je pomoglo kompaniji da izbegne birokratiju i ubrza razvoj vakcine.

Partner Fajzera Biontek (BioNtek) dobio je fondove od vlade Nemačke i Fajzer je kasnije potpisao veliki dogovor o snabdevanju sa SAD.

Takva strategija je Fajzer dovela na čelo napora u borbi protiv korona virusa i vakcina te kompanije je prva odobrena za upotrebu u SAD i Evropi.

Rodom z Grčke, Burla je sin preživelih u holokaustu i on planira da da svoju nagradu za projekte namenjene očuvanju sećanja na žrtve holokausta, posebno u Grčkoj, najavila je fondacija.

Njegovi roditelji su jedni od malobrojnih preživelih u jevrejskoj zajednici Soluna, koju su gotovo iskorenili nacisti u Drugom svetskom ratu.

Burla je saopštio da prima nagradu „ponizno i u ime svih kolega u Fajzeru koji su odgovorili na hitan poziv istorije“ i izrazio nadu daće moći da dođe u Izrael u junu da je primi.

Fajzerova vakcina odobrena je u SAD za hitnu upotrebu u decembru 2020. godine i Izrael je ubrzo postao jedna od prvih zemalja koja je tom vakcinom imunizovala svoje stanovništvo.

Kasnije je Izrael potpisao ugovor sa Fajzerom za razmenu podataka u zamenu za nastavak snabdevanja u vreme kada je bilo teško nabaviti vakcinu.

Tako je Izrael na samom početku postao lider u svetu u borbi protiv kovida-19 i istraživačima pružio vredne podatke, mada je bio kritikovan zbog povrede privatnosti i isticanja nejednakog pristupa vakcini između bogatih i siromašnih zemalja.

Burla se danas pridružio nizu slavnih ličnosti koji su osvojili nagradu Geneza. Prošlogodišnji dobitnik jer bio holovudski mogul Stiven Spilberg (Steven Spielberg).

Raniji dobitnici su biznismen i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), glumac Majkl Daglas (Micheal Douglas), violinista Icak Perlman (Itzhak Perlman), vajar Aniš Kapur (Anish Kapoor), vlasnik Patriota Nova Engleska Robert Kraft, glumica Natali Portman (Natalie) i sovjetski politički zatvorenik Natan Šaranski (Natahn Sharansky).

Godine 2018. Natali Portman je odbila da prisustvuje ceremoniji uručivanja nagrade jer nije želela da to izgleda kao podrška tadašnjem premijeru Benjamnu Netanjahuu (Benyamin Netanyahu).

Iste godine je pokojna sudija Vrhovnog suda SAD Rut Ginsburg (Ruth)  dobila specijalnu nagradu za životno dostignuće.

Nagrada je inaugurisana 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.