Do sada neviđeni napadi vrana u Zagrebu 1Foto. Pixabay/ Couleur

Doktori zagrebačke Klinike za traumatologiju, u poslednjih desetak dana, gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane.

Kako piše Jutarnji list, iako napadi vrana u ovo doba godine nisu retkost, ovakve povrede doktori ne pamte.

Samo u posljednja tri dežurstva doctor Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentkinje koje su napale ptice, a koje su zadobile teže povrede.

– Iskreno, ovakvo što nisam doživio otkako radim. U posljednjih deset dana na hitni prijem došla nam je djevojčica koja je zbog napada vrane slomila kralježnicu, jedna djevojka ima slomljenu ruku, jedna koljeno, a jedna je iskrenula gležanj – rekao je Ćorluka.

Prema rečima povređenih devojaka, vrane su se, ničim izazvane, zaletale u njih, a dve najteže povređene pacijentkinje bile su na biciklima pa su prilikom pada zadobile prelome. Jedna devojka je navela kako je šetala kada je vrana počela da se zaleće u nju, al ii da je ona uspela najpre da je otera rukama.

Međutim, ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletela u djevojku, ona je pala i povredila zglob na ruci. Zanimljivo je, kaže Ćorluka za Jutarnji, da su sve devojke napadnute na području oko Trešnjevke i Knežije.

– Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Riječ je o ženskim osobama, napadi su se događali predvečer i sve imaju dugu kosu – priča Ćorluka.

Kako dodaje, nijedna osoba, koja je došla da traži medicinsku pomoć zapravo nije imala povrede koje je nanela ptica, nego su sve nastale kao posledica pada.

Iva Šoštarić, ornitologinja iz organizacije Biom, kaže kako se događa da vrane napadaju ljude, ali i da nikada pre nije čula za ovakve povrede.

– Kada vrana napadne, a to obično radi jer se osjeća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti sići i potjerati vranu – kaže Šoštarić.

Prema njenim rečima, napadi vrana mogu se očekivati još desetak dana, jer u ovo doba godine vrane imaju ptičice koji još nisu dovoljno snažni za letenje.

– Najvjerojatnije će se zalijetali prema životinjama, pa tako i, primjerice, građanima koji šetaju pse, a i osobe na biciklima im predstavljaju opasnost. No, ako se napad dogodi, gotovo sigurno su negdje blizu mali ptići – kaže Iva Šoštarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari