Dodik: BiH nije politički održiva 1Foto: Medija centar

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH nije politički održiva, ali da secesija RS nije na dnevnom redu i da se zalažže za dijalog koji će obezbediti mir, javlja RTS.

„O referendumu o otcepljenju Republike Srpske razgovarao sam sa nekim važnim zvanicnicima. Referendum, kao i bilo koja aktivnost u vezi sa secesijom Srpske nisu na dnevnom redu i to savršeno dobro znaju svi koji napadaju mene i Republiku Srpsku“, rekao je Milorad Dodik sinoć za Fejs TV.

Kako prenosi RTS, Dodik je istakao i da Republika Srpska i srpski narod nisu zadovoljni statusom u BiH i naglasio da BiH nije politički održiva, prenose banjalučki mediji. „Ja sam političar i vodim računa da ništa što radim ne dovede do nasilja. Stvari u Republici Srpskoj i BiH moraju da se rešavaju dijalogom“, istakao je Dodik. On je kazao da BiH ne može u političkom smislu da preživi, ali da nije jedini koji o tome govori. „Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez pretnji. Uvek sam govorio da sam za izvorni Dejtonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dejton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovoraju bez uticaja stranaca“, naglasio je Dodik.

Govoreći o srpsko-bošnjačkim i srpsko-hrvatskim odnosima u BiH, Dodik je rekao da je dobro da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose, ali da smatra da odnosi Srba i Hrvata u BiH ne smeju da budu na uštrb Bošnjaka. „Mi Srbi nemamo baš razloga da budemo blanko poverljivi prema Bošnjacima, pogotovo imajući u vidu priču o memorandumu o napuštanju Jugoslavije, kao i nelegitimnom referendumu o izlasku BiH iz te Jugoslavije“, rekao je Dodik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.