Dodik: BiH nije želja Srba u BiH 1Milorad Dodik Foto: FoNet/AP

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su Srbi mnogo stradali bez svoje države na prostorima BiH i da zbog toga njihova sloboda zavisi isključivo od toga da li imaju svoju državu.

Dodik je na svečanom prijemu povodom Dana RS rekao da je stvaranje Republike Srpske bila odluka ljudi koji su znali da idu u neizvesnost i koji su „svoj lični i porodični komoditet žrtvovali zbog slobode naroda“.

On je ocenio da su oni koji su rušili Dejtonski sporazum udarili na temelj BiH, ističući kako BiH „nije želja Srba“ u ovoj državi.

Dodik je najavio da će kao član Predsedništva BiH insistirati na nadležnostima koje su BiH date Ustavom, a ne onome što je nametano.

Predsdnica RS Željka Cvijanović rekla je da RS svoj 27. rođendan obeležava stabilna i mirna, te da proslava Dana RS ne treba nikoga da vređa.

Ona je naglasila da je danas „pokazano zajedništvo i jedinstvo naroda“, te da je RS pokazala da je „otvoreno društvo“.

Patrijarh SPC-a Irinej poželio je da RS koja je, kako je kazao, pokazala opravdanost svog postojanja, živi i razvija se.

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Republike Srpske održana je pod sloganom „Ponosna i večna“.

Svečanoj akademiji su, između ostalih, prisustvovali zvaničnici Srbije – premijerka Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, te lider HDZ BiH Dragan Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.