Foto: Beta/Miloš Miškov

Dodik je istakao da je neprihvatljivo da od pet najvažnijih funkcija u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH nema nijednog Srbina.

„To ne može tako i mora se promeniti. Ako se to ne bude menjalo neće ni funkcionisati“, dodao je on. Ta srpska pozicija u Oružanim snagama BiH mora više da se vidi, rekao je Dodik, koji smatra da treba da se preispita struktura i organizacija, a boriće se za bolji status vojnika, posebno iz srpske komponente, preneo je Radio Sarajevo.

„Hoćemo da imamo vojsku kojoj veruje ovaj narod. Nećemo da imamo vojsku koja je neka tuđa, po standardima koji se ubrzano nastoje nametnuti, ubrzano gurajući u neke vojne strukture. To nas ne zanima, ja sam protiv toga“, rekao je Dodik dodajući da se „s ovom strukturom se srpski narod još ne oseća sigurno“.

„Zato je važno da nastojimo izgraditi partnerstvo u BiH. Najvažnije od svega je da sačuvamo mir, želimo da sačuvamo sigurnost“, rekao je Dodik u obraćanju na prijemu u Kasarni “Kozara” u Banjaluci povodom pravoslavnog Božića.

Najavio je da će RS nastaviti da slavi 9. januar, kao “dan RS”, bez obzira na sva osporavanja.

„Ulazimo u vreme kada ćemo se bez oklevanja boriti za naša ustavna prava“, naveo je Dodik, koji tvrdi da mnoge nadležnosti nisu date Ustavom BiH , već su naknadno nametnute.

Povezani tekstovi