DODIK: Ne želim da ostavim Džaferovića i Komšića same s Erdoganom 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da će prisustvovati sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom, u petak u Sarajevu.

Kako izveštava portal klix, Dodik tvrdi da time ne krši dogovor srpskih stranaka i odluku Skupštine Republike Srpske da, zbog izmena krivičnog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka kojim je uvedena zabrana negiranja genocida, srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH.

Dodik je rekao da je o sastanku sa Erdoganom razgovarao sa predsednicima stranaka iz Republike Srpske i da su doneli odluku.

Opozicioni lideri su ga, međutim, demantovali.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj Mirko Šarović i Branislav Borenović izjavili su za agenciju Beta da ne postoji nikakav dogovor srpskih političkih stranaka da Dodik prisustvuje sastanku sa turskim predsednikom Erdoganom u Predsedništvu BiH u Sarajevu, već da je to njegova lična odluka.

Obojica su potvrdili da ih je Dodik o sastanku sa Erdoganom obavestio telefonom.

„Pojavit ću se na sastanku. Razlog je što ne želim ostaviti dva člana Predsjedništva Džaferovića i Komšića same s Erdoganom koji je veliki lider i da im ostavim priliku da samo oni iznose svoje stavove“, kazao je Dodik, dodajući da ova njegova odluka nije nikakvo pravdanje i da to njemu nije ugodno, ali da nije pitanje šta je ugodno.

„Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovne sjednice, ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka da bi na sljedećoj sjednici mogao povući vitalni nacionalni interes da bi to otišlo u NSRS na odlučivanje. Tako ću pokazati da je Narodna skupština RS mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo BiH“, dodao je Dodik.

Naglasio je da će na sastanku sa Erdoganom, turskog predsednika upoznati sa „srpskom stranom priče“.

„Ne mogu dopustiti da samo Komšić i Džaferović pričaju. Želim Erdogana obavijestiti da Srbi ne prihvataju da stranac može donositi zakon i da je srpska strana u tome veoma ozbiljna. Godišnji odmori mogu nekome biti izgovor za nerješavanje ovog problema, nama nije“, naglasio je Dodik.

„Idem, jer ne kršim zaključke Narodne skupštine. Erdogan dolazi privatno u Sarajevo. Dolazi na svadbu ćerke Bakira Izetbegovića, a onda dolazi ranije i sastaće se sa nama, članovima Predsedništva. To nije sednica Predsedništva, to je razgovor i ništa drugo“, kazao je Dodik, a prenosi Beta

Očekuje se da gradnja autoputa Sarajevo-Beograd, bude jedna od glavnih tema razgovora tročlanog Predsedništva BiH sa Erdoganom.

Razgovor s Erdoganom je „jasna odbrana Republike Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine“, zaključio je Dodik, koji je ponovio ranije teze da je BiH neodrživa, da joj preti raspad i da su Srbi već u „prvoj fazi“ izlaska iz BiH jer njihovi izabrani predstavnici u državnim institucijama „ništa ne rade“.

Svadba Izetbegovićeve ćerke
Početkom meseca je više bosanskih medija najavilo da Erdogan dolazi krajem avgusta u Sarajevo na svadbu jedine ćerke Bakira i Sebije Izetbegović Jasmine.

Ćerka lidera SDA udaje se za Ćamila Humačkića, biznismena poreklom iz Stoca, koji živi u Nemačkoj.

Kako piše Slobodna Bosna, svadba je zakazana za 27/28. avgust u bašti sarajevskog hotela “Europa”.

Detalji svadbe koje dogovaraju porodice Izetbegović i Humačkić, ne iznose se u javnost, poznato je tek da se očekuje nekoliko stotina zvanica.

Erdogan dolazi na svadbu sa suprugom Emine i biće to njihova uzvratka svadbena poseta, pošto su Bakir i Sebija Izetbegović 2016. godine prisustvovali svadbi mlađe Erdoganove ćerke Sumeje, koja se udala za vlasnika fabrike bespilotnih letelica Seldžuka Bajraktara.

Njihovoj svadbi u Istanbulu je prisustvovalo šest hiljada zvanica.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “DODIK: Ne želim da ostavim Džaferovića i Komšića same s Erdoganom”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.