Dodik: Uveren sam da EU neće pratiti pritisak SAD na Zapadni Balkan 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uverenje da zemlje EU i demokratski svet neće pratiti atak Amerike i pretnje sankcijama Zapadnom Balkanu.

„Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svet u ulozi najvažnije zemlje svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate, pa se preti silom“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

On je naveo da je „Amerika moćna zemlja, ali da se moć nekada izražava kao nemoć“, ocenivši da je najava američkog predsednika Džozefa Bajdena o novim sankcijama osobama na Zapadnom Balkanu „više dokaz njihove (SAD) nemoći“.

Dodik je istakao da se „moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama Zapadnog Balkana“.

„Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. SAD su podeljeno društvo, povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove ‘Klintonovi sledbenici’, a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik, koji se nalazi na američkoj crnoj listi od 2017. godine, naveo je da SAD traže poslušnike, klimoglavce i da su to sledbenici njihove politike.

„Širom sveta podržavaju razne diktatorske režime, kada je to njima u interesu, a ovde se kao bore za demokratiju, što je krajnje licemerno“, naveo je on.

Predsednik SAD potpisao je u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruišu ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Sankcijama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za „ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Dodik: Uveren sam da EU neće pratiti pritisak SAD na Zapadni Balkan”

  1. Dodok je b-h politicar koji pljuje svoju rodjenu drzavu Bosnu i Hercegovinu. I takvog mi slusamo?!

  2. „Širom sveta podržavaju razne diktatorske režime, kada je to njima u interesu, a ovde se kao bore za demokratiju, što je krajnje licemerno“. Iz ovoga se može jedino zaključiti da je Dodiku žao što njegov diktatorski režim nije na listi interesantnih za SAD.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.