"Dok se režim u Rusiji ne promeni ne vraćam se u Ukrajinu" 1Foto: Ivana Šundić Mihovilović

Jedini uslov bila je sanitarna knjižica i lična dokumenta, to je sve što treba da ima i svaki poljski državljani koji radi u ugostiteljstvu, da bi se šest Ukrajinki od čega je pet izbeglica, zaposlilo u namenski otvorenom restoranu „Garmaž od Ukrainek“ (Delikatesi Ukrajinki) u Varšavi.

Time je ovim ženama omogućeno da se u izbeglištvu u Poljskoj osećaju sigurno, zadovoljno i ispunjeno.

U restoranu u prestonici Poljske, koji je otvoren pred kraj marta, rade izbeglice iz Ukrajine, spremaju se i služe ukrajinska jela, pojasnila je novinarima iz Srbije koordinatorka projekta Dorota Vereščinjska. Kako je navela, šefica koja vodi posao je Ukrajinka koja već šest godina živi u Poljskoj, i ona je ujedno i prevodilac.

Restoran ranije nije postojao i otvoren je isključivo radi Ukrajinki. „Prva etapa je bila da se pomogne izbeglicama da nađu posao da bi od nečega živeli. Druga etapa jeste stvaranje radnih mesta i kad smo došli na ideju u roku od dve nedelje smo otvorili objekat“, ističe Vereščinjska.

Dodaje da se Poljacima sviđa hrana i dolaze da probaju i upoređuju sa poljskom kuhinjom koja je, kaže, vrlo slična.

„Dolaze ljudi iz Varšave i okolnih mesta i posećenost je veoma dobra“, priča nam. Vereščinjska ukazuje da su u restoranu mesec dana radile još dve žene ali da su otišle dalje u Švajcarsku.

Natalija Hipska, vaspitačica iz Harkova, koja je u Varšavu došla sa sinom, jedna je od pet izbeglica iz Ukrajine koja radi u „Garmaž od Ukrainek“.

 

"Dok se režim u Rusiji ne promeni ne vraćam se u Ukrajinu" 2
Foto: Ivana Šundić Mihovilović

Ova 47.godišnjakinja kaže da im je nekoliko dana trebalo da stignu u Poljsku iz Harkova koji je bio meta konstantnih napada ruskih snaga. „U Harkovu su prvog dana marta bila dva nenajavljena napada kada sam se sa sinom sakrila u sklonište. Posle toga smo krenuli u evakuaciju“. Sedmog marta se sa sinom ukrcala u evakuacioni autobus i končano su, nakon pet dana puta, uspeli da dođu do Poljske. „Dva dana smo bili kod prijateljice u Varšavi. Dala sam oglas na Fejsbuku i i ubrzo smo našli smeštaj blizu škole. Već 10.marta sin je krenuo u školu“.

Pošto se sin bavi fudbalom usput su, kaže, obezbedili da nastavi sa tim sportom dok su se i njoj obratili volonteri i od 15. marta radi u restoranu. Naglašava da je Poljska divna, da su jako zahvalni na prijemu.

„Trenutno ostajemo ovde sve dok se ne promeni režim u Rusiji“, kaže Natalija dodajući da je njen muž u Ukrajini, u stalnom su kontaktu dok je u Harkovu situacija i dalje napeta. Ima i 25.godišnju ćetrku koju je rat sa mužem zadesio dok su bili na odmoru van Ukrajine.

Pedesettrogodišnja Ljudmila iz Žitomira, zapadno od prestonice Kijeva, bila je tehnolog hrane u Ukrajini. Sada radi u restoranu. Kaže da je situacija u Žitomiru bila užasna. „Ukrajinski ljudi su streljani, vazdušni napadi su bili konstantni, živeli smo u skloništu“.

U prve dve nedelje od početka rata, ruske snage su izvele više od 40 raketnih i vazdušnih napada samo na grad Žitomir i okolne gradove i sela.

Ljudmila je u izbeglištvu već mesec dana. Zahvalni su na pomoći Poljske iako je njen plan da se što je pre moguće vrati u Ukrajinu. Ljudmila iz protesta odbija da priča ruski samo ukrajinski jezik.

Više od 100 hiljada ukrajinskih izbeglica našli su posao od početka ruske invazije na Ukrajinu. Mahom u industriji, zanatstvu, ali u sektoru usluga, inženjerstva.. Svi koji su prebegli u Poljsku, nakon procesa prihvata i integracije, imaju pravo na zaposlenje, besplatnu medicinsku negu, školovanje i socijalnu pomoć.

 

"Dok se režim u Rusiji ne promeni ne vraćam se u Ukrajinu" 3
Foto: Ivana Šundić Mihovilović

 

Hrana ukusna, cene povoljne, usluga na nivou

U „Garmaž od Ukrainek“ koji se nalazi u Kijovskoj ulici broj 1 jela su vrlo ukusna, usluga na nivou, cene pristupačne.

Na meniju su ukrajinski boršč, pelemeni, kartacze, deruni…Ukrajinski boršč košta osam zlota (1,7 evra), knedle od 19 zlota za porciju od 7 komada (četiri evra) do 24 evra za 12 komada, pelmeni – 21 zlotu (oko 4,5 evra).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari