DW: Opozicija u RS ne priznaje rezultate izbora 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Opozicija u RS ne prihvata izborne rezultate zbog velikog broja nevažećih listića. Traže ponovno prebrojavanje glasova. Istovremeno nastavljaju borbu uz pokret „Pravda za Davida“.

Opozicija u Republici Srpskoj ne prihvata rezultate izbora zbog velikog broja nevažećih listića, posebno za nivo predsednika RS. Tvrde da je sadašnja vlast, koja je prema podacima CIK-a dobila i poslednje izbore, režimska i kriminalna te da neće odustati dok se ne reše svi problemi, uključujući i slučaj smrti Davida Dragičevića.

Lideri partija opozicije dali su svu podršku Davoru Dragičeviću i grupi „Pravda za Davida“, izašavši na Trg Krajine u Banjaluci tražeći da se reši ubistvo Davida Dragičevića.

„Ne prihvatamo rezultate izbora. Osnov za osporavanje izbora postoji, smatramo da smo potpuno u pravu a to smatra i narod. Postoji puno osnova da se izbori i ponište i raspišu novi, ako se utvrdi dovoljno nepravilnosti. Nemam nameru ući u Parlament BiH dok se ovo ne raščisti i dok ne budemo imali pošteno i fer društvo. Mi u takvim parlamentima nećemo raditi. Institucije su urušile državu, ljudi sa pravom govore da je jedina slodobna teritorija Trg Krajine. I ja pozivam građane da podrže zahtev za istinom i pravdom svako veče“, kaže Branislav Borenović, prvi čovek PDP-a.

Danas (11.10.) je 200-ti dan od kako se održavaju protesti „Pravda za Davida“. Građani koji dolaze svako veče traže, kažu, samo istinu i da institucije reše ovaj slučaj.

„Dolazim kad mogu, a to je skoro svaki dan. Nema ovde politike, nema veze što dolaze političari, ovo je ljudski, doći i dati podršku roditeljima koji traže samo pravdu za ubistvo svog sina. Da li je to toliko teško“, kaže jedan građana Banjaluke, navodeći da ova vlast mora da ode ako nije u stanju da reši ubistvo.

Sutra u Banjaluku dolazi i međunarodni advokatski tim a jedan od članova, Duško Tomić kaže da će razgovarati sa tužiocem o toku istrage.

„Nesumnjivo je da je veliki doprinos u svemu dala grupa `Pravda za Davida`. Sama činjenica da je to sve bilo okvalifikovano kao nesrćni slučaj a stigli smo do toga da niko ne sumnja da se radi o ubistvu. Činjenica je da se to ne bi desilo da nije bilo ove grupe i te borbe majke i oca“, kaže Tomić.

U parlament Republike Srpske ne želi ni najmlađi poslanik PDP-a, dok se ne reši slučaj Dragičević. Draško Stanivuković se takođe obratio građanima na Trgu u Banjaluci.

„Ja prvi neću ići u skupštinu. Ući u parlament dok se ne reši slučaj Davida Dragičevića, dok se ne promeni Izborni zakon to znači da ste podržali sve što ne valja. Idemo na Trg, ostajemo uz Pravdu za Davida, ostajemo dostojanstveni, hrabri i plate nas ne zanimaju. Ako je šator na Trgu, može jedan biti i ispred skupštine“.

Predstavnici opozicije podržali su sinoć skup „Pravda za Davida“, najavivši da će svako veče učestvovati dok se ne dođe do pravde. S druge astrane Milorad Dodik, kandidat za Predsedništvo BiH rekao je da podržava borbu porodice Dragičević da se pronađe krivac za ovaj slučaj, ali da Mladen Ivanić i Vukota Govedarica politizuju ceo slučaj.

„Davno je narod rekao, ko gubi ima pravo da se ljuti. Oni ne da se ljute, oni besne. Borenović je nažalost iskoristio tragediju te porodice i dobio podršku kroz nekoliko mandata. Ali to se vrati u životu. Ne možete na bazi blefa ostati dugo u politici“, kaže Dodik , koji trenutno ima većih problema oko koalicije u Parlamentu RS.

Pritom, postoji i scenario prema kojem bi Dodik mogao da se povuče iz Predsedništva BiH, po matrici koja se desila u sazivu 2002-2006. Nakon godinu dana mandata Mirko Šarović je podneo ostavku na mesto srpskog člana, pod pritiskom visokog predstavnika, a na njegovo mesto iz Parlamenta izabran je Borislav Paravac. U ovom slučaju, nezvanično, to bi mogao da bude Nebojša Radmanović a špekuliše se da bi tada Dodik došao na čelo Vlade RS, funkciju koja ima realno najveću moć u RS.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari