Džonson: Novi soj korona virusa smrtonosniji 1Korona virus, Velika Britanija Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je novi soj korona virusa, koji je registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, doveo do ogromnog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata, a prve analize ukazuju i da je smrtonosniji od onog koji je ranije bio dominantan.

Džonson je na konferenciji za medije naveo da je na bolničkom lečenju trenutno više od 38.000 pacijenata, što je povećanje od čak 78 procenata u odnosu na vrhunac prvog talasa epidemije u aprilu prošle godine.

„Na osnovu još nepotpunih podataka čini se da postoje dokazi da je novi soj kovida-19 prouzrokovao veći broj smrtnih ishoda“, rekao je on, prenosi BBC.

Klinički farmakolog Patrik Valans potvrdio je da bi na osnovu prvih analiza moglo da se kaže da je novi soj virusa smrtonosniji, ali je dodao da to još ne može da se potvrdi sa izvesnošću.

Podaci koji su za sada nepotpuni pokazu da je od 1.000 zaraženih starim sojem umiralo deset pacijenata, dok je smrtnost kod novog soja između 13 i 14 na 1.000 inficiranih, precizirao je Valas.

On je istakao da je dobra vest što klinički podaci ukazuju da vakcine koje su registrovane štite i od britanskog soja koronavirusa, ali je ukazao i na lošu vest, jer u ovom trenutku nije izvesno da su efikasne i kada su upitanju južnoafrički i brazilski soj.

U ovom trenutku to nas zabrinjava, a laboratorije širom sveta sada proučavaju da li vakcine obazbeđuju zaštitu i od ta dva soja, rekao je Valans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari