Džonson odbio novi referendum o nezavisnosti Škotske 1Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Britanski premijer Boris Džonson odbio je zahtev da u Škotskoj ponovo bide održan referendum o nezavisnosti, koji je podnela škotska premijerka Nikola Stardžen.

„Građani Škotske su 2014. godine odlučili da žele da ostanu u Ujedinjenom kraljevstvu i to moraju da poštuju vlade Škotske i Velike Britanije“, poručio je Džonson.

On je podsetio Stardžen da je lično obećala da će izjašnjavanje građana 2014. godine biti „jedino u ovoj generaciji“.

„Na tom referendumu je 55 odsto građana glasalo za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, što znači da bi novo izjašnjavanje o tome bilo besmisleno“, kazao je Džonson, prenosi Politiko.

Britanski premijer je istakao da nije u interesu Škotske da gubi dragoceno vreme u raspravama o tome da li treba da bude nazavisna država, kada postoje urgentni problemi koje treba rešavati.

„Novi referendum bi produžio političku stagnaciju u kojoj se Škotska nalazi u poslednjoj deceniji, a zbog kampanje koja bi se vodila po strani bi ostali problemi sa kojima se suočavaju škotske škole i bolnice“, rekao je Džonson.

U zahtevu za održavanje novog referenduma Stardžen je navela da je on opravdan zbog toga što je većina Škota glasala protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.