Džonson: Trgovinski sporazum sa EU je još uvek moguć 1Foto: EPA/ DANIEL IRUNGU

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da je još moguće postići „dobar“ trgovinski sporazum sa Evropskom unijom o odnosima posle Bregzita, uprkos zahtevima Brisela koje po njegovoj oceni „ni jedan premijer ne treba da prihvati“.

„Još možemo postići dobar sporazum“, rekao je Džonson poslanicima britanskog parlamenta pre odlaska u Brisel gde treba da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, tri nedelje pre izlaska Velike Britanije iz evropskog zajedničkog tržišta.

Džonson i Fon der Lajen danas će u Briselu razgovarati o deblokiranju pregovora o budućim trgovoinskim odnosima posle Bregzita koji su još u zastoju. Glavne prepreke su ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rešavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.