"Pogrešna politika Bajdenove administracije prema Vučiću imaće šire implikacije po region": Edvard Džozef za PBS njuz o situaciji u Srbiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Vučić je klasičan autoktratski lider, on pokušava da uspostavi punu kontrolu nad državom sa furnirima demokratije i to je ono što smo videli na nedavnim izborima, ocenio je Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, gostujući u PBS njuz vikendu (PBS News Weekend).

Džozef je pojasnio da je Vučićev sused, mentor i patron unutar EU – premijer Mađarske Viktor Orban koji je uspostavio model toga gde vi imate obrise demokratije, gde vi održite izbore ali ti izbori su besmisleni jer vladajuća partija kontroliše sve, ima dominaciju nad medijima a opozicija je oslabljena.

Mediji u Srbiji, naveo je, su pod ogromnom dominacijom vladajuće partije a nezavisni novinari aktivisti su zastrašeni. „To je ono što mi vidimo u Srbiji“.

Na pitanje voditeljke zbog čega su održani vanredni izbori u ovom trenutku Džozef je odgovorio da su novi prevremeni izbori najbolje obnjašnjenje svega te da je predsednik Vučić rezultat, dobrim delom, pogrešne politike Bajdenove administracije.

Džozef je spomenuo i događaje od prošlog septembra na severu Kosova „gde imate NATO trupe a među njima i američke vojnike“ gde je kosovsku policijsku patrolu napala grupa teško naoružanih Srba koji nisu smeli ući na Kosovo bez znanja srpskih vlasti i naravno to je odmah bacilo sumnje na predsednika Vučića lično“.

Taj napad, dodao je, tokom kojeg je došlo do pucnjave na severu Kosova, ubistva kosovskog policajca i trojice srpskih napadača bio je ogroman šok i pokazao je činjenicu da američka politika pokušava da moli Vučića ne bi li ga nekako istrgla iz promađarske autokratije iz pro ruske orijentacije ali to nije uspelo“.

To je, istakao je, „bila ta kriza koju je predsednik Vučić vrlo verovatno želeo da ostavi iza sebe da ponovo uspostavi svoj autoritet kao jedine istaknute političke ličnosti u Srbiji i krene napred. Ali ispostavilo se da to neće biti tako jednostavno“.

"Pogrešna politika Bajdenove administracije prema Vučiću imaće šire implikacije po region": Edvard Džozef za PBS njuz o situaciji u Srbiji 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na pitanje vezano za američku politiku prema Srbiji Džozef je kazao: „Rekao bih da je ona je dovela situaciju do ivice. Predsednik Bajden je dosledno popravljao Balkan, on poznaje region i on je krenuo sa svojom administracijom sa rečima da smo u izazovu, demokratije protiv ajutokratije, predsednik je dakle to shvatio kako treba, ali je njegova amdninistracija potpuno pogrešno shvatila“.

Naglasio je da na Balkanu imamo dispraitet gde SAD tretiraju susede Srbije mnogo oštrije sa većim standardima.

„Treba da istaknem da smo imali dve nasilne konfrontacije na Kosovu tokom 2023, imamo Crnu Gotru koja je članica NATO i gde tamošnja vlada sa proruskim elementima i nazire se kriza u Bosni i Hercegovini već početkom meseca“.

To su, ponovio je Džozef, sve posledice grešaka Bajdenove admionistracije i načina na koji se ophodi prema Vučiću „po mekim standarima u ubeđenju da se neko na taj način može dovesti u red“.

SAD su, ističe, „u osnovi projektovale strah od Beograda što je Vučić ispravno protumačio kao američku slabost i iskorišćava to. Od toga imaju koristi i njegova saveznica Rusija. Tako da imamo ovo što se zove ravnoteža ali u stvari istina je zapravo proruska politika u Beogradu i to otvoreno vidimo sada“.

Apsurdnost je da SAD nastvaljaju da razonode predsednika vučića i imamo apsurdnost gde se predsednik vućić sastaje sa sa svjim bliskim i omiljenim ambasadorom ruskim ambasadorom i njih dvojica zajedno otvoreno okrivljuju SAD i EU da stoje iza protesta u Srbiji, koji su legitimni protesti,gde opozicija optužuje vlast za krađu izbora“.


Džozef je na kraju napomenuo i izjave iz ambasada SAD u Beogradu koja, kaže, „izbegava principe koje je predsednik države naveo kao temelj njegove administracije. Umesto da se čvrsto drže tih principa, mi opet projektujemo strah što Vučić interpretira kao našu slabost“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari