EK: Pažljivo sa pomfritom, hlebom, kafom... 1Foto: FreeImages / duygu agar

Predstavnici svih 28 članica EU podržali su predlog Evropske komisije (EK) da se smanji količina akrilamida, poznatog kao kancerogene supstance, u namirnicama kao što su pomfrit, čips, hleb, biskviti ili kafa.

Evropski parlament i Savet imaće tri meseca za proučavanje teksta predloga pre nego što bi trebalo da od proleća 2018. stupi na snagu. Proizvođači hrane, lanci brze hrane i restorani moraće nakon toga da preduzmu mere da nivo akrilamida smanje na dozvoljenu granicu.

Ove mere će ostati „srazmerne veličini i prirodi njihovog nastanka“, kaže se u saopštenju EK.

To je pozdravio belgijski ministar poljoprivrede koji je izjavio da će EU tako poštedeti nacionalne proizvođače pomfrita od potrebe da menjaju tradicionalne načine pripreme.

Acrilamid je hemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana kao krompir ili žitarice peče ili prži na temperaturi iznad 120°C. Potrošači su izloženi akrilamidu u industrijski proizvedenom čipsu, hlebu, biskvitima i kafi, ali i pri kućnom spremanju ako, na primer, prže pomfri iznad temperature od 175°C, ili im pregori jutarnji tost.

Vitenis Andriukaitis, EU komesar za zdravstvo i sigurnost hrane, je takođe izrazio zadovoljstvo glasanjem od 19. jula. „Danas smo preduzeli značajan korak u zaštiti zdravlja i dobrobiti građana,“ rekao je.

„Nove mere neće pomoći samo smanjenju prisustva ove kancerogene supstance već će pomoći u podizanju svesti kako izbegavati izloženost tome što je često i pri domaćem spremanju hrane“, dodao je Andriukaitis.

Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) je 2015, potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put je ova supstanca povezana sa karcinomom 2002, kad su je švedski istraživači slučajno otkrili.

BEUC, EU potrošačka organizacija je pozdravila glasanje kao „prvi korak“ ali je izrazila žaljenje što EU nije otišla dalje i postavila obavezujuće limite za pojedine prehrambene proizvode, mada je Komisija obećala da je to sledeći korak.

Duže od decenije, industrijski proizvođači hrane pokušavaju da smanje nivo akrilamida i razvili su načine u saradnji sa EK i članicama EU, kao i kodeks i uputstvo za male i srednje proizvođače (SME).

Iz Trgovačke asocijacije HranaPićeEvropa (FoodDrinkEurope) je saopšteno da su ove samoregulatorne mere pomogle u smanjivanju akrilamida u nekim prehrambenim proizvodima. Ali BEUC grupa smatra da je razlika mala.

„Ima već 15 godina od kada naučnici znaju za akrilamid u hrani i upozoravaju na njegov efekat po zdravlje. Ipak, nivo ovog uzročnika raka u evropskoj hrani je uglavnom ostao isti,“ rekla je Monik Goja, generalna direktorka BEUC-a. „Dakle, dobra vest je da je EU konačno obavezala industriju da smanji akrilamid u pomfritu, čipsu, hlebu, biskvitima i kafi“, poručila je ona.

Komisija je saopštila da planira da „pokrene diskusiju“ o određivanju maksimalnog nivoa akrilamida u određenim prehrambenim proizvodima, nakon što regulativa bude usvojena. Goja smatra da potez uveliko kasni. „Ako neki proizvođači mogu da smanje nivo, mogu i drugi,“ rekla je.

„Niko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, ubeđeni smo da su obavezujući nivoi neophodni ako ćemo efikasno da zaštitimo potrošače. Bez obaveznih limita proizvođači hrane će i dalje moći da prodaju artikle sa visokom koncentracijom akrilamida“, upozorila je Goja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EK: Pažljivo sa pomfritom, hlebom, kafom…”

  1. Je l se to odnosi na zemlje EU prve lige, druge ili obe?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.