Ekonomski rast Kine najniži za tri decenije 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Zvanični podaci pokazuju da se druga najveća ekonomija na svetu tokom 2019. povećala za 6,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najgori rezultat u poslednjih 29 godina.

Zemlja se suočila sa slabom domaćom potražnjom i uticajem trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Vlada je tokom protekle dve godine preduzimala različite mere u pokušaju da podstakne rast, navodi Bi-Bi-Si.

Ovako loši rezultati zabeleženi su posle blizu dve godine trgovinskih tenzija sa SAD, iako su nade u bolje odnose sa Amerikom u poslednje vreme doprinele poboljšanjima u proizvodnji i većem poverenju u poslovanje.

Ove sedmice Vašington i Peking su potpisali „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma. Međutim, analitičari nisu uvereni da će se to skorašnje poboljšanje nastaviti.

Očekuje se da Peking preduzme još stimulativnije mere u odgovor na smanjen rast. Vlada kombinuje mere usmerene na ublažavanje pada, uključujući smanjenje poreza i dozvole lokalnim vlastima da prodaju velike količine obveznica kako bi finansirale svoje infrastrukturne programe.

Osim toga, vlasti ohrabruju kineske banke da daju veće zajmove, naročito manjim firmama.

Nove pozajmice u kineskoj valuti zabeležile su rekordnih 2,44 biliona prošle godine. Međutim, za sada je ekonomija slabo napredovala, a rast investicija je na nezabeleženo niskim nivoima.

Tokom istorije, u Kini je vladao mnogo veći ekonomski rast, koji je u prvoj dedeniji 21. veka dostigao dvocifreni procenat.

Ali, iako je prošlogodišnjih 6,1 odsto najmanje u gotovo tri decenije, to je ipak mnogo veći rast nego kada su u pitanju druge vodeće ekonomije.

Centralna banka SAD, na primer, predviđa da će američka ekonomija ove godine zabeležiti rast od oko 2,2 odsto.

U okviru prve faze sporazuma, Kina je obećala da će povećati uvoz iz SAD na 200 milijardi dolara iznad nivoa iz 2017. i pooštriti pravila o intelektualnoj svojini.

Zauzvrat, SAD su se složile da prepolove neke od novih carina koje su nametnule na kineske proizvode.

Govoreći u Vašingtonu, predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će sporazum biti „transformativan“ za američku ekonomiju.