Eksplozija u Nemačkoj, jedno lice poginulo, povređeno 31 1Foto: Beta/AP/Mirko Wolf

Jedna osoba je poginula, četiri su nestale, a 31 je povređeno u snažnoj eksploziji u hemijskom kompleksu koja je danas potresla nemački grad Leverkuzen, nakon čega se nad gradom nadvio veliki crni oblak dima.

Vatrogasci koji su merili zagadjenje vazduha rekli su da nema opasnosti za obližnje stanovnike nakon što su vlasti prethodno pozvale ljude da se sklone unutra.

Nemačka savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama incident je prvobitno klasifikovala kao „ekstremnu pretnju“, ali su kasnije tokom dana vatrogasci iz Kelna objavili na Tviteru da merenja zagadjenja vazduha „ne pokazuju bilo kakvu abnormalnost“.

Naveli su da se dim povukao, ali da će i dalje meriti otrove u vazduhu.

„Veoma smo zabrinuti zbog ove tragedije i smrti našeg zaposlenog“, saopšteno je danas iz kompanije Kurenta koja upravlja hemijskim parkom.

Do eksplozije je došlo kad se u blizini spalionice otpada zapalio rezervoar sa gorivom i vatra se proširila, saopštile su gradske vlasti Leverkuzena.

U Leverkuzenu je, izmedju ostalog smeštena, i jedna od najvećih nemačkih hemijskih kompanija „Bajer“.

Požar je ugašen nakon četiri sata od eksplozije, ali su spasioci i dalje na terenu i traže nestale osobe.
Na terenu je i veliki broj policajaca i vatrogasaca, helikoptera i ambulantnih kola.

Kompanija Kurenta, u kojoj se eksplozija dogodila, saopštila je da je do incidenta došlo jutros u 9.40, ali da su sirene odmah upozorile zaposlene i stanovnike na opasnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.