Polomljeni prozori, uništene prodavnice donera, zapaljeni kontejneri za đubre i automobili, deo kuće u plamenu: to su slike jučerašnjeg jutra u Konevicu, delu grada Lajpciga, piše Cajt. Oko dve stotine maskiranih desničarskih huligana napravilo je nerede u ponedeljak uveče. Policija je uhapsila 211 ekstremista. Pokrenute su istrage zbog ozbiljnog narušavanja reda i mira, a policija je utvrdila ukupno 57 slučajeva kršenja zakona, od kojih se neki odnose na posedovanje oružja, eksploziva i narkotika.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Razlog za okupljanje bila je godišnjica „ide“ (u Lajpcigu je reč o Legidi – ogranku šire grupe Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, Pegida). Iz Drezdena, sedišta Pegide, njen lider Luc Bahman u Lajpcig je poveo blizu 2.000 svojih sledbenika, a Cegida iz Kemnica takođe je svoje pristalice pozvala na protest u susedni grad. Cajt piše da je policija uspešno blokirala susret pripadnika Legide, okićenih nemačkim zastavama, i njenih protivnika sa pištaljkama i bubnjevima. Ovaj list navodi da je grad bio prepun policije, ne samo lokalne, pošto su i desničari i levičari pozivali na proteste, čak i na nasilje.

Policija tvrdi da razlog za okupljanje u Lajpcigu nisu bili događaji u novogodišnjoj noći u Kelnu kada su, kako se ispostavilo, ljudi imigrantskog porekla nasrtali na žene i pljačkali ih. Međutim, prema izveštajima, demonstranti su ispoljavali bes zbog „politike otvorenih vrata“ prema izbeglicama kancelarke Angele Merkel. A aktivistkinja Pegide iz Drezdena Tatjana Festerling poručila je da je „Keln promenio sve u Nemačkoj, u Evropi“.

Ona je nasilje u Kelnu okarakterisala kao „teroristički napad na nemačke žene, bele, plave žene“. „Muslimanska banda je Nemačkoj objavila rat, a 'seks džihad' u Kelnu ne može se posmatrati kao izolovan slučaj“, rekla je Tatjana Festerling. Bahman, koji je prošle godine, navodno lažno, optužen za imitiranje Adolfa Hitlera, uz karakteristične brkove i frizuru, govorio je vrlo kratko, ismejavši gradonačelnicu Kelna koja je sugrađanke posavetovala da se prilikom razgovora sa imigrantima drže na određenoj fizičkoj distanci.

Levičari, čije je Konevic inače uporište, zapalili su autobus desničara. Policija nije saopštila da li je neko od levičara uhapšen. Cajt piše da su obe grupe bile agresivne i da su desničari napali jednog novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari