Ekstremisti u Gazi održali paradu posle najnovijeg sukoba s Izraelom 1Gaza Foto, arhiva EPA-EFE/ MOHAMMED SABER

Desetine ekstremista pripadnika Islamskog džihada nosili su replike svojih raketa u prirodnoj veličini na paradi u pojasu Gaze prkoseći Izraelu posle nedavnog žestokog trodnevnog sukoba sa tom zemljom.

U sukobu je poginulo 49 Palestinaca, uključujući dva visoka komandira Islamskog džihada i deset drugih boraca. Prekidu vatre posredovao je Egipat.

Ekstremisti su ispalili oko 1.100 raketa, ali niko na izraelskoj strani nije poginuo, niti je teško ranjen.

Bila je to najsmrtonosnija razmena vatre od prošlogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom već 15 godina. Hamas nije učestvovao u najnovijem sukobu.

Ekstremisti su sinoć vozili kamione sa replikama raketa i posterima ubijenih komandira. Duž puteva kojima su prolazili okupili su se ljudi i bacali cveće na učesnike parade.

Izrael i zemlje Zapada smatraju i Hamas i Islamski džihad terorističkim organizacijama jer su izveli desetine smrtonosnih napada na izraelske civile tokom godina.

Mnogi Palestinci međutim ekstremiste veličaju i oni su za njih borci za slobodu jer se protive okupaciji Izraela koja traje već 55 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari