EMA: Svaka država sama da donese odluku o vakcini AstraZeneka 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je da svaka država treba sama da donese odluku na koji način će tretirati zaključak da nakon primanja AstraZenekine vakcine postoji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Prilikom donošenja odluke svaka država treba da uzme u obzir trenutnu epidemiološku sitaciju i dostupnost drugih vakcina, saopštila je EMA, prenosi Rojters.

„Mi smo pokušali da obezbedimo što je moguće više informacija o koristima i rizicima koje smo identifikovali, a na osnovu toga, i uzimajući u obzir trenutnu situaciju sa pandemijom i mogućnost nabavke drugih vakcina, države mogu da donesu različite odluke o AstraZenekinoj vakcini“, kazala je direktorka EMA Emer Kuk.

Na taj način Evropska medicinska agencija je odustala od davanja preporuke i države će same morati da procenjuju rizike od nastavka upotrebe AstraZenekine vakcine.

Više država je u proteklih desetak dana zabranilo upotrebu Astrazeneke za mlađe od 60 ili 55 godina, uz očekivanje da će konačnu odluku doneti EMA, ali će sada morati same da je donesu.

Treba istaći i da su u Francuskoj već podnete prve tužbe zbog smrti ljudi posle dobijanja vakcine Astrazeneka.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “EMA: Svaka država sama da donese odluku o vakcini AstraZeneka”

  1. EU uvijek pa i sad konkretna, čvrst stav. Ne ostavljaju dilemu da li koristiti ovu vakcinu ili ne. Sad mi je potpuno jasno zašto je VB napustila EU.

  2. EMA uopste nije nezavisno telo, strasno je kakve oni dezimformacije objavljuju…prvo vakcina je dobra uprkos smrtnim slucajevima sirom evrope i da su je detaljno proverili, onda pojavljuje se saopstenje da ce dodatno ispitati i tek nakon sto je pola evrope stopiralo Astru onda objavljuje da je moguca korelacija vakcine i tromboze…
    EMA je izgubila kredibilitet!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.