Vakcinacija gradjanafoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Vakcine protiv korona virusa koje obuhvataju varijantu omikron mogu poboljšati zaštitu kada se koriste kao tzv. buster doza, objavili su danas iz Evropske agencije za lekove (EMA) i druga globalna zdravstvena regulatorna tela.

Nakon sastanka u četvrtak, EMA je saopštila da su se globalni regulatori složili oko ključnih načela za nadogradnju vakcine protiv kovida-19 kako bi se odgovorilo na nove varijante virusa, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Dok postojeće vakcine protiv korona virusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, njihova efinkasnost je oslabila evoluiranjem virusa, kažu iz regulatornih tela.

Bivalentna buoster doza znači da je vakcina napravljeno i za novu varijantu virusa, kao i za izvornu varijantu, te bi kao takva moglo „povećati i proširiti“ zaštitu, navodi se u saopštenju EMA-e, koja se posebno osvrnulana na mRNA vakcine.

Fajzer i Moderna testiraju verzije svojih vakcina kako bi delovale specifično na omikron varijantu.

Vakcine koje uključuju druge varijante, primerice Beta soj, takođe bi se mogla razmotriti za upotrebu kao buster doze ako podaci kliničkih ispitivanja pokažu odgovarajući nivo neutralizacije protiv omikrona.

To se poklapa sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) po kojima bi specifične buster doze mogle pružiti zaštitu protiv novih varijanti kovida-19, ali nije u skladu sa stavom regulatora u SAD-u.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je u četvrtak izjavila da će tražiti uključivanje posebno novijih sojeva BA.4 i BA.5 omikrona, koji su izazvali porast broja slučajeva na globalnom nivou, u sve nove vakcine za domaću upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari