Da li će Srbija nabaviti unapređene vakcine protiv kovida: Epidemiolog Šaponjić za Danas o vakcinaciji rizičnih grupa 1Foto: Medija centar

Za unapređene vakcine protiv kovida već vlada veliko interesovanje u Americi. Stigle su i u Hrvatsku i Sloveniju, međutim, da li će ih i Srbija nabaviti još uvek se ne zna. Epidemiolog Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kaže za Danas da nema odgovor na to pitanje, ali ističe da je stručni komitet za imunizaciju dao mišljenje Ministarstvu zdravlja da je potrebno razmotriti nabavku najnovije prilagođene vakcine.

– Da li će biti nabavljeno ja sad ne mogu da vam kažem, nije to samo imunološki to je i administrativni problem. Sve treba sagledati, uključujući i potencijalni broj zainteresovanih osoba za tu vakcinu. Ne mogu da vam kažem da li će biti ove godine ili kada, naše je da damo mišljenje i mi smo to uradili – kaže sagovornik Danasa, ističući da nije zadovoljan kako je generalno protekla vakcinacija protiv kovida u Srbiji.

– Kao lekar, epidemiolog a i kao čovek ne mogu da budem zadovoljan situacijom da se u Srbiji samo 56 odsto ljudi vakcinisalo. Nažalost, to znači da više od 40 odsto građana nije imalo poverenja u svoje zdravstvene vlasti, u lekare, u Ministarstvo zdravlja, u Institut za javno zdravlje, u sve nas koji smo preporučivali vakcinaciju, već je podleglo nekakvim poluinformacijama ili lažima koje su se širile. Žao mi je što je takva situacija. Voleo bih da se građani više okrenu preventivi i unapređenu svog zgravlja i da ne budu skloni teorijama zavere i poluistinama – kaže on.

Dok ne stignu nove vakcine, stručni komitet za imunizaciju preporučuje da se rizične grupe vakcinišu sa dostupnim bivalentnim RNK vakcinama koje sadrže BA.4/ BA.5 varijante korona virusa.

– Te vakcine su apsolutno preporučene za one građane koji pripadaju grupama u riziku, a to su stariji od 50 godina, naročito stariji od 65 godina, takođe građani svih životnih dobi koji imaju tešku hroničnu bolest ili stanja oslabljenog imuniteta, trudnice, zdravstveni radnici…Njima je preporučeno da prime kao prvu buster dozu, odnosno treću, ukoliko je od predhodne vakcine ili infekcije prošlo najmanje tri meseca, ili kao dodatne buster doze ako je od vakcine/infekcije  prošlo najmanje šest meseci. Svakako je preporučujemo svima koji nisu primili buster dozu. Ja sam, recimo, primio tri buster doze vakcine pored primarne serije. Vakcine ima u svakom trenutku, možda ne baš u svakom domu zdravlja, ali ukoliko su građani zainteresovani u roku od dan, dva vakcina se dopremi iz centralnog mesta do doma zdravlja gde žele da se vakcinišu – poručuje naš sagovornik.

On kaže da je svakako bolja zaštita primiti i bivalentnu vakcinu nego da se ne primi nijedna.

– Studije ubedljivo govore o tome da ta vakcina i dalje pruža određeni stepen zaštite prema teškoj bolesti, hospitalizaciji ili smrtnom ishodu. Nove varijante omikrona jesu se udaljile genetski dosta od izvornog vuhanskog soja, ali ne i od BA4/ BA5 – zaključuje epidemiolog Šaponjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari