"Iluzija je da je pandemija prošla": U Srbiji eris dominantan, lekari preporučuju vakcinu ugroženim grupama 1Foto: FoNet/Medija centar

Pandemija korona virusa definitivno još nije prošla, samo je stavljena pod kontrolu, poručeno je sa današnje konferencije za novinare. Istaknuto je da u Srbiji cirkulišu podvarijante omikrona, najviše eris sa 30 odsto, i poručeno da u narednom periodu treba posvetiti više pažnje imunizaciji, pre svega, ugroženih grupa.

Na konferenciji koju je organizovala zdravstvena organizacija Momentum rečeno je da je smrtnost od posledica kovida među zdravom populacijom smanjena na nivo smrtnosti klasičnog sezonskog gripa.

– Trenutna situacija izgleda očekivano u odnosu na ono što smo videli u poslednjih godinu do dve. I dalje je dominantna cirkulacija podvatijanti omikrona, što znači da je dalo efekta efikasnost predhodne imunizacije kao i kontakt sa virusom prirodnim putem. Definitivno pandemija je stavljena pod kontrolu, iako se ona skoro neće završiti. Virus se dovoljno dobro prilagodio čoveku, svaki put menjajući se tako da se adaptrira na izbegavanje imunskog odgovora i lakši prenos, tako da je cela ideja završetka pandemije samo iluzija. U ovom trenutku je izuzetno važno da ne izazivamo neracionalnu paniku, već da se fokusiramo na zaštitu onih koji su ugroženi i na imunizaciju – rekla je prof. dr Ana Banko sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Najbolji način da ojačamo imunitet na određenu bolest, kako ističe prof. dr Miloš Marković sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da se vakcinišemo.

– Širenje svih respiratornih infekcija koje trenutno kruže se mogu sprečiti vakcinacijom i to je jedan od dva načina da stvorite imunitet na tu vrstu bolesti, a drugi je da preležite bolest sa svim njenim posledicama – ukazao je Marković.

Govoreći o novoj vakcini za kovid za koju već vlada veliko interesovanje u Americi, Marković je objasnio da se u suštini ne radi o novoj već unapređenoj verziji vakcine koja je napravljenja po tehnologiji informacione RNK (Fajzer i Moderna). Kako je rekao, u pitanju je monovalentna vakcina koja u sebi, u odnosu na postojeću bivalentnu, sadrži informaciju o novim podvarijantama korona virusa.

– Bivalentna vakcina protiv kovida još uvek je dostupna u Srbiji i ta vakcina se pokazala izuzetno dobrom u smislu prevencije težih formi bolesti i smrtnih ishoda. Međutim, data je u nekom broju, po meni, nedovoljnom – naveo je Marković.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Vladan Šaponjić istakao je da je dato preko 12.500 doza bivalentne vakcine, što je nedovoljno, jer se propustila šansa da se više ljudi zaštiti.

On kaže da kad je kovid prestao da bude glavna zdravstvena tema da je i interesovanje za vakcinom prestalo.

– Od juna 2021. godine naglo je palo interesovanje, nažalost. Primarnu seriju vakcine primilo je svega 56 odsto stanovnika Srbije, 34 odsto buster dozu i to su naši rezultati – naveo je dr Šaponjić, ističući da bi bilo poželjno da naša zemlja nabavi novu monovalentnu vakcinu, kao što su to već uradile Hrvatska i Slovenija, mada smatra da sama nabavka vakcine nije dovoljna već da ih treba i primiti.

Kako su istakli, ugrožene kategorije stanovništva koje bi trebalo da se vakcinišu protiv kovida su pre svega stariji od 65 godina, stariji sa više hroničnih oboljena, mlađe osobe sa komorbiditetima, trudnice, deca imunokompromitovanog stanja i zdravstveni radnici.

Dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije poručio je da treba da nađemo „balans između onoga što je kovid bio, šta je sada i šta će biti“.

– Potrebno je da napravimo drugačiji odnos prema vakcinama. Ona treba da budu deo našeg zdravstvenog ponašanja, a ne da se vodimo onim „dok voda curi svi su u panici, kad se začepi slavina niko više o tome ne razmišlja“ – istakao je dr Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari