Koliko vam dana bolovanja sleduje ako ste sad pozitivni na korona virus? 1Foto: Radmila Marković/Danas

Iako se iz nedelje u nedelju broj novozaraženih korona virusom u Srbiji povećava, mnogi i ne znaju kome treba da se jave u slučaju sumnje da je temperatura, curenje iz nosa ili kašalj koji imaju, možda, posledica korone. U Beogradu kovid ambulante više ne postoje, te se osobe sa simptomima sumnjivim na kovid javljaju u nadležni Dom zdravlja. Po Srbiji, poput Novog Sada, otvaraju se izolovani kovid centri upravo za ove pacijente.

Ko treba, a ko ne da se testira na korona virus odlučuje izabrani lekar, a kako su nam nedavno objasnili iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, preporuke za testiranje su iste za decu i za odrasle, a na zdravstvenim ustanovama je gde će odrediti mesto za to.

– Svako ko ima povišenu temperaturu i sumnja na kovid testira se prvi put kada se javi lekaru. Upućuju se dalje oni kod kojih postoje komplikacije, recimo kod starijih pacijenata kad krene upala pluća. Nakon sedam dana je kontrola, ali tada ne ponavljamo testiranje. Samo se testiraju pacijenti, ako kasnije idu u bolnice, ali to radi Batut, recimo, kada su u pitanju onkološki, hematološki pacijenti… – priča za Danas prim. dr Dragana Milošević, načelnica službe Opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac.

Ona dodaje da i dalje važi mera da radno aktivno satnovništvo koje ima pozitivan nalaz na korona virus može da otsustvuje sa posla samo sedam dana, uz doznake izabranog lekara o bolovanju. Podseća i da je na snazi i preporuka o nošenju maski u zdravstvenim ustanovama.

– Sva deca koja imaju temperaturi tri dana u obavezi su da se jave svom pedijatru. Za svaku respiratornu infekciju i povišenu temperaturu i pre se savetovalo da se prvo dan, dva skida temperatura, dete miruje, pa ako ne prolazi da se javi svom pedijatru, koji odlučuje o daljim koracima – navodi naša sagovornica.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za proteklih sedam dana, od 28. septembra do 5. oktobra, registrovano 3.998 novozaraženih korona virusom, od 20.252 testirane osobe.

Podsetimo, epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, komenarišući broj obolelih od kovida, ocenio je za Danas da je to samo mala frakcija stvarnog broja zaraženih, zato što je klinička slika blaga, te se mnogi i ne javljaju lekaru, niti se testiraju.

Kućica zdravlja na Trošarini

Ove nedelje u delu beogradske opštine Voždovac, Trošarini, postavljena je Kućica zdravlja gde građani mogu da obave preventivne preglede, za koji nije potrebna zdravstvena knjižica.

Koliko vam dana bolovanja sleduje ako ste sad pozitivni na korona virus? 2
Foto: Radmila Marković/danas.rs

– Odziv građana je odličan. Imali smo dan za penzionere, dan za žene, bio jako posećen dan čija tema je bila dijabetes, imali smo porodični dan, danas su na redu rizici nastanka kardiovaskularnih bolesti i kako da ih otklonimo. Mi smo tu da pogledamo, proverimo, otkrijemo ako ima šta i damo savet da se jave izabranom lekaru koji će dalje postupati – navodi prim dr Dragana Milošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari